Ett musikminne

2017-06-30 / 21:45:09

Ni har säkert känt det. Känslan och minnena som bubblar upp när en viss låt når öronen. Det kan vara både positivt och negativt och man kastas gärna tillbaka till en viss period i livet.
 
Idag lyssnade jag på Rockklassiker i bilen på väg till jobbet. Oftast hoppar jag mellan Mix Megapol och Rockklassiker för att stanna på kanalen som har den bästa låten eller det roligaste morgonsnacket. Imorse hördes tonerna av "Run to the hills" med Iron Maiden. Jag skrattade för mig själv när jag passerade första rondellen mot jobbet. Tonerna är så förknippade med högstadiet för mig. Åren 2004-2007 gick jag på Vattudalsskolan i Strömsund. Jag sneglade på en grabb som jag tyckte var fin och bad honom bränna en cd-skiva med de bästa rockmusiken han visste. Så här i efterhand var jag nog inte så intresserad av musiken, utan mer av honom. Men sagt och gjort, jag fick mig en bränd skiva.
På framsidan stod det vilka spår han tyckte var bäst.
 
En av dessa spår var "Run to the hills" med Iron Maiden. Han hade rätt, den var bra. Samma toner som nådde 15-åriga Erika nådde nu 25-åriga Erika i bilen på väg till jobbet 2017 i Sundsvall. Det är så häftigt? Att tiden går men minnena består? Jag känner inte att jag vill resa tillbaka, men en återblick känns trevlig så här en varm sommardag.
 
Jobbdagen tog slut. Fredag. Mysigt. Jag tog bilen hem, råkade somna i soffan en timme och slog därefter på sista avsnittet av SKAM. Så bra! Men här kom även ett musikminne in i bilden, ett minne som ligger lite mer lättillgängligt än det imorse. Sista låten som spelades var nämligen Peacetrain med Cat Stevens. Cat Stevens får mig alltid att slängas tillbaka i tiden. Min mamma spelade nämligen honom på vinyl och av någon anledning har det etsats fast att vi tvättar fönster i vardagsrummet medan tonerna av Cat spelas upp. Den friska vårdoften som slår sig in i näsan och en härlig känsla av lugn infinner sig.
 
Just därför spelar jag nu upp Cat Stevens skiva och tänker tillbaka.
Fina minnen till tonerna av musik.
 

Midsommar

2017-06-29 / 10:00:00

Ni vet när det känns så där riktigt bra? Så där riktigt bra som rabarbersaft smakar? Som jordgubbarna gifter sig med grädden? Som de nakna fötterna älskar gräset? Så kändes det att få åka hem, om så för några dagar. Ett avbrott, en paus, en rast från vardagen (som inte är så vardaglig just nu men ändå).
 
 
Trodde faktiskt inte jag skulle få se min brorsa Tobbe med familj denna sommar. Därför kändes det extra superbra att få åka hem denna helg, då vi också hade två dagar ledigt från teatern. 07:30 startades min resa från Sundsvall, midsommarafton och inte en bil syntes så långt ögat kunde nå. Runt 10:10 befann jag mig i Strömsund och körde in i samhället som var på hugget för att fira midsommar. 
 
Det är något speciellt med att se en plats förändras. Sist jag var i Ström var det påsk, kallt, snö och isigt. Nu befann den sig i grönska och med ljusa moln dansande över himlen.
 
Ett kärt återseende av alla brorsbarn, föräldrar, bröder, svägerskor och hundar blev det. Därefter for vi ner till hempan för att se päronen dansa (det ligger tydligen i släkten, det här med att uppträda ;>) och att själv vara med och dansa med brorsbarnen blev det såklart.
 
 
Supermysigt! Sen for vi hem, käkade en underbar middag hos bror Mackan och hade det allmänt apnajz innan mina ögon slocknade.
 
Lördagen bestod även den av brorsbarnsbus och intressanta diskussioner med bröder och svägerskor och föräldrar. Ja gillart, det här med att få se alla och umgåsas lite. En god middag och skålande för päronen som varit gifta i 30 år och därmed firar pärlbröllop.<3
 
Två fantastiskt fina och välbehövliga dagar tog slut lite för snabbt. Men fina var dom! Riktigt fina!
Under söndagsmorgonen for jag åter hem till Västernorrland för att spela en föreställning och sedan avnjuta en skål med flingor och mjölk på balkongen. Njutigt.
 
 
Så fortsätter dagarna på dagarna. Vi fortsätter att spela Djungelboken (finns nog biljetter kvar, för den som ej har sett den), åtta föreställningar kvar av tjugo. Semestern är nalkande även den.. nästan bara en vecka kvar. Tycker nyss det var februari? Vart tar tiden vägen?
Ser dock framemot både semester och hösten, det händer så mycket trevligheter under dessa två. :)
 
Hur som haver. Nu fortsätter veckan.
Haa däää!
 
 

Ett känslominne

2017-06-20 / 16:30:00

Under gårdagskvällen befann jag mig i centrala Sundsvall. Jag gick över en bro byggd av sten och stannade upp för att se ut över de små vågorna som bildades i vattnet som rann nedan för mig. G:A kyrkan stod ståtlig i solstrålarnas sken och människor som mötte min blick såg allmänt glada ut.
 
Jag hade haft en sämre dag. Humöret gick upp och ned och var inte helt på topp. Ändå var det något som gjorde att mitt känslominne ville etsa sig fast vid just det här ögonblicket.
 
Temperaturen utomhus var runt 20 grader. Vinden var varm och den smekte min kind försiktigt innan den passerade och fortsatte framåt. Öronen vägrade ta in ljud som inte var relevanta. Det kändes som om jag hade lock för öronen. Jag befann mig i en känsla av lugn, andades djupt medan den behagliga värmen och vinden kramade om mig. En värld i slowmotion, där ingenting kunde nudda mitt sinne.
 
Mina steg förde mig in i en stekhet bil och till tonerna av Mix Megapol suddades kanterna till känslominnet ut. Men på något sätt etsade sig känslan ändå fast. En liten stund av måndagskvällen att komma ihåg, ett litet men fint minne att spara på. 
 
 

Söndag

2017-06-18 / 20:08:02

Gårdagen var ganska energilös fick jag ofrivilligt medge. Kroppen och huvudet kändes trött. Därför kände jag att denna söndag skulle bli annorlunda. Men ingen energidryck var inköpt. Vad gör man då? En solig och fin söndagsmorgon? 


Jo jag tog och bryggde mig en kopp kaffe. Hör och häpna kära vänner. Drog fram en mugg i form av en katt ur skåpet och hällde i en tredjedel av muggen. Resten av koppen fylldes med mjölk och kanel.
Tro det eller ej, men det blev gott! Riktigt gott! Nästan lite "15:00 mellanmålsoboy a la Erika 8 år". 

Jag drog fram skorporna som mamma hade lämnat helgen innan. Osötade fullkornsskorpor, med smör på. Balkongdörren stod öppen och det susade in en sommarbris ibland. Utanför fönstren sken solen och skvallrade om att det skulle bli en fin söndag. Mina öron lyssnade på "Alex och Sigges podd". Jag läste texten på skorppåsen "Njut av stunden". Det kändes som att jag för några minuter blev mina föräldrar, som njuter av kaffekoppen på morgonen, eller kanske en förfäder som sippade och lyssnade på radion. Det liksom ekade i mina blodkärl, att så här har vi njutit i många generationer. Njutit av våra kaffekoppar, när vinden gjort sig påmind, solen tittat in genom fönstren, de gröna träden vinkat medan magen blivit mätt och belåten. 

Tänk vad lite kaffe kan göra med en söndagsmorgon? Dagen fortsatte med både energi och glädje, en riktigt bra söndag helt enkelt. 


Djungelboksjuni

2017-06-15 / 12:06:45

Hej hopp Juni!
För att ha befunnit sig utomhus mesta delen av sin lediga tid, så kan jag inte påstå att jag märkt att det har blivit sommar. Men det har faktiskt det, solen lyser starkt och gräsmattorna och träden är gröna. Väldigt fint.
Mitt huvud har nämligen befunnit sig mest i koncentreratläge på norra berget.
Vi spelar ju Djungelboken för fullt just nu!
 
Det är riktigt kul även om det tar upp mycket tid. Härliga människor att spela med och jobba med. Just nu spelar vi fem gånger i veckan till den 6 juli, så missa inte <3
 
Förutom skådespelet på norra berget, har vi även hunnit haft en liten Djungelfest.

 
Väldigt trevligt!
Det är en gammal men fin lokal ute på Kuben där teatern håller till. Här finns en hel del olika rum att tillgå för att öva teater men även en källare med rekvisita och en vind full med olika kostymer. Somliga påstår även att det spökar, det är dock inget jag kan bekräfta eller dementera.
 
Men jag har även hunnit fira två fina vänner, Amanda och Sanna.
Närmast nutid firade vi Sanna på Lörudden, en white guide restaurang med fantastiskt god mat som man blev riktigt mätt av. Tycker annars att Sundsvall har gott om fina restauranger där man inte blir mätt, men denna måltid gjorde oss riktigt nöjda.
 

 
Jag beställde en skaldjurslasagne samt hallonbrownie till efterrätt. MÖMS! Rekommenderas varmt till alla jag känner.
 
Känner även för att lägga in en lite udda bild mitt i hela inlägget. Öppnade en burk jordgubbar från frysen här om veckan nämligen... den hade stått där ett bra tag skulle man kunna påstå. Men till min förvåning hade det bildats iskristaller ovanifrån. Jättevackra! Kika!
 

Magiskt vackra iskristaller. Tänk vad något litet kan göra en så glad ändå?
 
Tillbaka till djungeln. Det är trots allt här jag spenderar min tid mest, på norra berget. Sedan i februari började vi sätta igång med själva repandet av scener etc. Sedan i maj har vi repat på helger och röda dagar uppe på norra berget för att få allt att bli så suveränt bra som det kan bli inför föreställningarna. Ett härligt gäng med teatermänniskor har vi blivit och fortsätter att utvecklas till, alla med olika erfarenheter och i olika åldrar.
 
Inför varje föreställning sätter vi mask dvs sminkar oss och fixar håret själva. Min första karaktär Magena har väldigt lite smink, bara runt ögonen. Det krävs dock att håret är fixat innan, eftersom jag har ett snabbt byte efter min första scen.

 
Måste även berätta att vi faktiskt var nere på stan och delade ut flyers som våra karaktärer, väldigt kul att se alla barns reaktioner på papegojorna och att få reaktioner på min klädsel från några människor från Indien var riktigt kul.
 
 
Mina roller är även varg och apa. Även här finns det ganska snabba byten. Bakom scenen hänger alla våra scenkläder, mina ligger på en filt så att jag snabbt som ögat kan slänga ner alla kläder där och byta om. Även sminket till vargscenen fixar jag här. Det går undan, men är väldigt kul.
 
Så närmade vi oss premiär. Dagen innan, hade vi generalrep med ungefär 150 st som kom och tittade på oss. Det var lite läskigt men ändå skönt att få köra inför premiärdagen. Mina päron rullade in till Sundsvall på fredagskvällen, även dom för kika på föreställningen.
Det blev lite regn, men det gick ändå att spela på det bästa sättet vi kunde och bra blev det. SÅ BRAAA blev det. Jag är jättenöjd med allas insatser under denna premiär, det blev precis som jag hade tänkt mig.

 
Personligen var jag lite mittemellan nervös. Jag kände mitt hjärta slå i bröstet, men inte så pass mycket att jag inte kunde koncentrera mig och verkligen inte så pass att jag ville fly fältet. Det kändes häftigt att få stå framför ca 200 personer och spela ut sitt bästa. Kanske har det hjälpt att jag stått framför folk förr? I klassrum etc.
 
 
Så tusen tack för alla glada tillrop från fina människor som peppat inför detta. Något nytt jag lärde mig var att jag inte fick säga "tack" när folk önskade mig lycka till innan premiär, det betydde nämligen otur i teatervärlden, vi tackade heller inte på genrepet eftersom även det kunde betyda otur.
Men nu efter premiär, nu när vi fortsätter och spela föreställningen, då får vi minsann säga det så mycket vi vill.
 
Blev "rosad" av både Kvartersteatern själva och av mina föräldrar. Väldigt fint!
 
Därefter blev det snabba puckar hem för ombyte till premiärfesten på Kuben. Fina Linnea, Lilly och Alex hade ställt iorning det grymt bra med quiz, lekar, utsmyckning och musik. Helt fantastiskt och jättegod buffé blev vi dessutom bjudna på.
 
 
En lek jag tar med mig in i framtiden, var denna här ovan. Brudarna hade skrivit ut bilder på alla i ensambeln, därefter fick alla kasta pil på bilderna. Den pilen hamnade på fick shotta, prickade man apan högst upp till höger fick man välja tre personer som skulle shotta. Väldigt kul!
 
 
Så gick premiären till.
Nu fortsätter vi med föreställningar ända till 6/7. Missa inte att köpa biljetter människor, det är en riktigt bra, fin och rolig föreställning.
 
 

Djungelboken

2017-06-07 / 12:05:00

Missa inte Djungelboken!
Kör biljetter HÄR.
 
 

RSS 2.0