Jul, jul, strålande jul

2018-12-29 / 13:02:00

Det fina med julledighet är väl just den där lilla detaljen att få en paus från vardagen. Den är ju helt fantastiskt härlig. Men innan den nalkades så blev det faktiskt lite bakning för mig, det blev kaos och lite halvt oplanerat haha men det är fantastiskt mysigt. Speciellt när man fick kika på Musikhjälpen samtidigt och såklart skänkte en slant. 
 
 
I år blev det vaniljhorn, jitterbuggare, saffransskorpor och mördegskakor med nutella mittemellan. Dom blev otroligt bra måste jag säga. 
Egengjord glögg blev det också, alkoholfri (som jag faktiskt tycker är tusen gånger godare) och full med lingon och gogrejer.
 
Lingonglögg á la Erika
 • 2 dl lingondricka koncentrat (jag köpte JOKKs)
 • 1 dl rörsocker
 • 10 dl vatten
 • Kanelstänger (jag tog en hel påse)
 • 2 dl lingon
Koka upp allt ihop och häll upp på en flaska. Klart! 
Supergött! 
 
Den internationella julhuvudbonadsdagen firades såklart innan julen tog vid. Det är ju en väldans viktig tradition instiftad av undertecknad. Det gillas att vi blir fler och fler som faktiskt tar oss an denna tradition.
 
Men man är ju inte sämre än att man har en jultröja också. 
Det blev inhandlat en himla fin kan-inte-låta-bli-tröja med hajmotiv. Såklart!
 
Tyckte mig känna igen det där smilet någonstans dock.. haha.. Meme-Huskeyn!
 
Men därefter blev det hemfärd till Ström. Denna gång kantades vägen av mycket snö, ofast brukar den komma fram förnst vid Ammerån. Trevlig omväxling må ja säga!
 
Världens bästa jultradition? Att klä en jultall!
 
Julafton! 
Det blev ett besök till kyrkan innan vi mulade in julmaten och öppnade lite paket.Mys!
 
Så himla god mat! Älskar att Marcus och Malin fixat massa kräftor och lax på nya sätt. Skaldjur käkar jag gärna alla dagar i veckan framför kött faktiskt ^^ 
Efterrätten bestod av jultårta och jul-tiramisu! Jättegott!
 
 
Men kika här då!! Hur häftig?? Fick en helt underbar julklapp av min brorsdotter. En pärlad haj! Så otroligt skillat och fin! 
 
 
Därefter var det dags att gå hem. Vi förundrades över hur snön och isen hade reagerat på eldkorgen. Fantastiskt fint och häftigt hur ismolekyler reagerar på eld! 
 
 
Nu fortsätter juldagarna framöver, några dagar har jag kvar att njuta av minsann. Med lite nyårsfirande och massa god mat så som ris á la Malta här ovan. En efterrätt vi typ aldrig äter med som är amazing! :D 
Woop woop! 
 
God fortsättning folket!
 
 

Spotify 2018

2018-12-19 / 19:27:00

Det är alltid lika roligt tycker jag att se hur min topplista från Spotify ser ut varje år.
 
Mina fem topplåtar 2016
 • Havet är Djupt - Per Myrberg
 • Dolce Vita - Remake Edit - Ms Project, Ryan Paris
 • Bills - Lunchmoney Lewis
 • Vandraren - Cleo Nääk, Ayla
 • He Is - Ghost
Mina fem topplåtar 2017
 • Rumble Rangers - Dunderpatrullen
 • Touch Fuzzy, Get Dizzy - Dunderpatrullen
 • Delirious - Susanne Sundfor
 • Suddenly I See - KT Tunstall
 • Dansbandstechno - Dunderpatrullen Coola Kids
Så kom vi till årets topplåtar! Som blev så här:
 
Mina fem topplåtar 2018
 • Shame on Me - Avicii
 • 1up Muncher - Dunderpatrullen
 • Vi Sjunger - De vet du
 • Send me a Sign - Gamma Ray
 • Homecoming - Kanye West
Hur otippat är det inte att jag lyssnar på Kanye? Det händer dock några gånger per år ska jag erkänna. Haha. Åh har ni inte lyssnat på Shame on Me med Avicii, så gör det.. en riktigt härlig upptempo låt.
 
Men man kan väl sammanfatta året med att jag är en rastlös musiksjäl? Alltså jag byter ju hejvilt genre åt alla håll som finns. Lyssnar gärna sönder en låt innan jag fortsätter på nästa. Men vilket härligt musikår ändå!
 
 
 
 
 

Dan före dan före dan för dan

2018-12-18 / 19:16:00

Är det bara jag som inte har någon julkänsla?
Den är liksom bortblåst. Är det svårare att få julkänsla när man inte är barn längre? Eller när man inte har barn runt sig? Hade jag haft mer julkänsla om jag hade TOKPYNTAT läggan? Eller är det bara det att jag liksom inte har landat? Jag kanske mediterar för lite?
 
Mja jag tror svaret ligger i det sistnämnda. Julen har liksom inte fått tagit plats i sinnet ännu. Men när jag åker hem så brukar den minsann få sprida ut sig i kroppen ordentligt. Längtar över att få dofta på en riktig jultall. Det finns inget som luktar jul så mycket som kåda från en tall.
 
Hur som haver så har det ändå blivit några julaktiviteter.
Besökt julmarknaden på Norra berget med Shielo tex.
 
Vi köpte julfika utan socker och vetemjöl. Inte så tokigt faktiskt!
Dessutom käkade vi kolbullar. MMMMH! Älska kolbullar.
 
Julfika på jobbet blev det också minsann och dessutom julbord på Norra berget. Så himla gattigt!
 
Julbord är dock överskattade.
Om jag skulle gjort ett eget julbord så skulle det bli utan kallskurna köttiga saker, förutom skinkan. Därefter blir det nog en hel del lax, skaldjur och ägg. Omelett med svamp och kanske en hel del pajer? Massa pajer och små fyllda smörgåsar kanske? Så där plockmatigt? Goda sallader, vegetariska saker, frukt... Mmh.. gatt!
 
Mitt framtida julbord kommer nog bli åt det hållet iaf. Helt klart!
 
 

Julkramen, Julkarusellen, Mellandagskycklingen, Nyårssvärdet och Fattigdomens klämtande klocka.

2018-12-18 / 12:32:00

Tiden innan allt drar igång är väl ändå bäst?
Jag älskar julen och allt ikring den, men det är något speciellt med tiden innan. Den är liksom mysig och förlåtande, som en stor trygg kram att gosa in sig i. Julkramen!
Sen kommer julafton och är som en enda stor partyskiva på repeat, hej å hå! Eller en karusell? Julkarusellens återkomst!
Sen kommer mellandagarna... dom är lite mer grå? Men ändå full med glädje eftersom man troligen är ledig och kan hitta på saker. Jag skulle säga att mellandagarna är lite som något gult.. typ en gullig och mjuk liten kyckling som vaggar omkring, eventuellt så nafsar den lite också? Som om den väntar på något eller inte riktigt vet vad som komma skall med det nya året. Mellandagskycklingen!
Därefter kommer den. Nyårsafton. Som en stort silvrigt svärd höjs den mot skyn "C'mon de nya året, give me what ya got!".
Åååå sen äre slut. Januari. Fattigdomens klämtande klocka ringer in det nya året. En klämtande klocka. En stor en. Som är lite extra tung att slå från sida till sida. Januari är lite tugnt men ändå en påminnelse om att det nu är ett nytt år att ta vara på som bådar mot något gott.
 
 
Så där har vi dom!
Julkramen, Julkarusellen, Mellandagskycklingen, Nyårssvärdet och Fattigdomens klämtande klocka.
 
Woop woop!

Hernö Gin

2018-12-15 / 18:33:00

En fin sak med att vara säljare är att få åka ut till olika företag, träffa en hel del olika människor med unika historier. Den här dagen hade jag bokat in lite olika besök i Härnösand (som jag av någon anledning säger "Hörnösand" till? Någon fler som säger så?).
 
Jag styrde bilen mot Dala, där ute finns Hernö Gin och Lockeby bryggeri. Lockeby besökte jag några veckor innan faktiskt, riktigt intressant att få se och höra hur man brygger och känslan för hur man bygger upp ett bryggeri. Bröderna Bommen tog jag också och besökte för någon vecka sedan, dom håller till ute i Njurunda och har också riktigt spännande produkter.
 
Men idag var det dags att besöka Hernö Gin som har vunnit otroligt många ärofyllda priser för sin gin. Jag parkerade bilen i ett fruset Dala och klev utanför bildörren och hörde... absolut ingenting.
 
 
Knäppt tyst. Inte ens ett fågelkvitter. Det var så tyst att jag fick hemlängtan.
Jag minns så väl när jag flyttade till Sundsvall första gången. Jag var så van vid att sova i huset i Strömsund, längst ned i källarn. Jag var van vid tystnaden. När jag sedan flyttade in i lägenheten högst upp på Oscarsgatan i Sundsvall så blev det aldrig tyst. Första natten förundrades jag över stadsbornas möjlighet till sömn. Bilarna susade utanför husen, någon pratade allmänt högt och spelade musik.
Såklart vande även jag mig vid ljuden så småningom.
 
Hur som helst så hade jag ett riktigt härligt möte med Maria som är kommunikatör hos Hernö Gin. Jag fick se deras produktion och både se och dofta på deras gin. Dom har ju otroligt många sorter och en del av dom är det bara skillnad i mängden vatten. Tänka sig att det skulle göra så stor skillnad i smak? Otroligt.
 
Jag blev så sugen på att åka på ginprovning! Hur roligt vore inte det? Lära sig mer om gin, skilja smakerna från varandra osv. Det vore en riktig rolig upplevelse.
 
 
 
 

Födelsemärket del 4 - Vad hände sen?

2018-12-15 / 11:08:04

Morgonen den 14 november tog jag mig till sjukhuset för en rejäl koll av hela mina hud. Hudspecialisten var inbokad och det kändes riktigt bra att få en rejäl check av en person som faktiskt är expert.
 
Jag har tidigare skrivit om mitt födelsemärkes historia här: DEL 1, DEL 2, DEL 3.
 
Men den här morgonen skulle vi alltså kika igenom huden för att se om det fanns fler födelsemärken som såg knepiga ut eller om allt var lugnt.
Jag tog mig igenom sjukhusetskorridorer och shit pommes vad dåligt skyltat det vaaaaarrr. Men efter att ha åkt fel hiss så hittade jag tillslut rätt.
En annan grej jag skulle vilja göra om på sjukhus är det här konceptet "väntrum". Det är så mycket energier som flyger runt i väntrum att jag blir helt statisk av att bara befinna mig i dom. Jag vill göra om dom! Varför inte ha soffor t.ex.? Eller kanske lite mysig belysning? Tavlor (NEJ INTE FÖRESTÄLLANDES SJUHUSET 1995). Mattor? Jag kan förstå att det är en hygienfråga och att det blir ohyggligt svårare att städa... men det är något speciellt med väntrum alltså. Kan man bli väntrums-inredare? Man kanske skulle starta företag...
 
Men men, det var ett sidospår.
Jag blev uppropad och fick träffa en kvinnlig läkare och en kvinnlig lärling/praktikant.
Jag fick förklarat för mig vad som skulle hända (så viktigt pepz, kräv en förklaring om ni inte får det).  Därefter fick jag ta av mig mina kläder och en genomgång av huden började, vilket var väldigt intressant. Hon berättade om olika ärr vad dom var osv och sånt gillar jag verkligen, när man får lära sig något nytt om sig själv. Vissa födelsemärken tittade hon extra länge på, med lupp. Vid dessa tillfällen var det extra spänt och en liten lättnad när hon fortsätte att titta på nästa.
 
Resultatet?
Det är lugnt!
Vilket var så skönt att få höra!
Hudspecialisten berättade att det inte var någon fara med något och men att jag gärna (som alla ska) hålla lite koll ibland, absolut ingen mani.. men kika igenom kroppen några gånger per år.
 
Därefter fick jag ett papper med patientinformation som jag tänkte dela med mig av här nedan.
 
Solen ain't your fan dude!
Solens ultravioletta strålar är främsta orsaken till hudtumörer och påskyndar hudens åldrande. En ljus hudtyp som lätt blir rödbränd har en ökad risk men även ärftliga anlag kan ha betydelse. Både antal gånger man blivit rödbränd och den totala mängden sol bestrålning påverkar risken. 
 
Personligen solar jag så ytterst sällan, men jag har absolut blivit bränd av solen några gånger. Rådet från läkaren var att fortsätta vara försiktig med solensstrålar och absolut inte sola solarium.
 
Sunscreen is your friend!
UV-ljus går till viss del igenom moln, vatten och kläder. Var extra försiktig mellan 11-15 sommartid, på solsemester, nära vatten, sand, snö som reflekterar strålarna samt på höga höjder. Undvik att sola solarium.
Bästa skyddet ger kläder, solhatt och att hålla sig i skuggan. Komplettera med solskyddskräm med UVB-skydd, minst faktor 50 och UVA-skydd.
 
Jag fick tipset att köpa "Evy sunscreen mousse" som tydligen inte kladdade så mycket och hade en lång effekt.
 
Födelsemärken - Hur uppstår dom?
Födelsemärken uppstår oftast i barndomen men uppstår även hos vuxna. Melanom (cancer) kan uppstå i ett befintlligt födelsemärke men även på tidigare helt fläckfri hud.
Födelsemärkena utvecklas och mognar gradvis med åren. Denna normala långsamma förändring är viktig att känna till och kunna skilja från snabb och onormal förändring.
 
Till en början är ett födelsemärke platt, ofta mörkbrunt, kan växa till cirka 5 mm, ibland betydeligt större. Med åren blir det allt mer upphöjt och färgen blir ljusare brun.
 
Egenkoll - The way to go
Inspektera hela hudytan några gånger per år, både gamla och eventuellt nytillkomna hudförändringar. 
 
Kontakta vårdcentralen för kontroll om något födelsemärke har förändrat sig snabbt avseende färg, form eller storlek enligt följande: 
 • Färg - Skiftning i svart (även rosa, vitt, blått)
 • Form - Oregelbundhet, asymmetri, utflytande
 • Storlek - Åt sidorna eller på höjden.
 • Kliar, blöder, irriterar
Alla dessa ovan stämde överrens med mitt lilla födelsemärke som då bara var 4 mm.
 
Sen fick jag faktiskt gå hem. Lite klokare och lite gladare.
 
 
Nu har det gått ca en månad sen sista kollen och tre månader sedan operationen. Ovan är hur mitt ärr ser ut i detta nu faktiskt. Jag tycker det har läkt ihop ganska fint, har förstått att det kunde ha sytts ännu bättre, men det är ingenting jag går runt och tänker på helt ärligt. Det var värt alla ärr i världen faktiskt.
 
Det känns också bra att ha dom här blogginläggen att scrolla igenom så man kan gå tillbaka och minnas. Vissa saker har jag totalt glömt bort, hur ont det gjorde i handen efter att bedövningen släppte tex? Minns det inte alls. Det kanske är strategiskt av hjärnan att glömma bort sådan smärta?
 
Men där sätter jag punkt för mina födelsemärkeshistorier.
Det blev ett bokstavligt märke i huden att minnas och jag är så glad att kunna inspirera andra att också kolla upp sina födelsemärken. Så jäkla glad för det! <3
 

KAOS, HOSTA, MISSA TÅGET och Pernilla Wahlgren

2018-12-04 / 20:13:36

Förr förra helgen tog jag mitt pick och pack och hälsade på min bror i Sthlm.
Storstan utan gränser säger somliga, andra säger stressig myrstack. Helt frivilligt att välja vilken av dom man vill ^^
 
Hur som haver hade jag en tokmysig helg med fika, sightseeing, brorsbarnsbus och apgod mat. Det händer ju inte att man ses så ofta numera när vi bor på helt olika orter. Det är synd, men samtidigt får man verkligen tokumgås när man ses.
 
 
Vi käkade otroligt grymma vårrullar. Alltså inte sådana som man kan få på en thairestaurang utan genomskinligt skal, som ångas upp i ett hett vattenbad som vi sedan fyllde med vad man än ville ha i. SÅ OTROLIGT GOTT!
 
 
Fyllde mina med avokado, lax, gurka och massa annat och doppade i olika såser. Så fräscht och otroligt gott.
 
Därefter var det dags att åka hem. No Big Deal - Säger ni? Big Deal, säger jag och konstaterar att jag äääälskar fordonet bil. ÄLSKAR TILL TUSEN.
Jag missade tåget.
Haha, alltså hur går det ens till?
 
Recept för missande av tåg
Ingredienser
 • Övertro på sin hastighet i gång
 • Några förutfattade tankar om tågtrafiken i Sthlm
 • Extra seg tunnelbana
 • Extra itid-gående tåg.
Mnja som man kanske förstår så gick det helt enkelt inte så bra.
Svetten rann och jag gick sakta på T-centralen, vad gör jag nu?
Jag såg i min stilla vankning humorgruppen JLC stå och beställa något form av bakverk. Det var trevligt men hjälpte inte min situation. Som TUR var så var min chef i storstan och hade möjlighet att skjutsa hem mig. Så himla toksnällt!
 
Så snipp snapp slut så tog jag mig ända hem tillslut!
 
MEEEEN sen kom den. Eller ja egentligen kom den innan. Hostjäveln.
Jag hosta och hosta och hosta och hosta och hosta.
Har aldrig lagt så mycket pengar på en endaste förkylning någon gång tror jag?
 
INGET hjälpte.
Samma hosta utan stopp. Som en öken i halsen. Som en repeterande tvingande sit-ups dygnet runt.
 
Men så kom tipset från folket på Instagram.
Husmorstipset: LÖK I HETT VATTEN.
 
 
Recept på att bota hosta
Ingredienser
 • En skål
 • Några gula lökar
 • En kniv
 • En skärbräda
 • Något att koka vatten i
Därefter är det bara att koka upp vattnet, dela löken i lite olika delar.
Lägg löken i en skål och häll upp det kokande vattnet ovan på dessa (en del skrev att man inte skulle täcka dom, jag gjorde lite blandat).
Sätt skålen på nattduksbordet (en del skrev under sängen) och sov med den där under natten.
 
DET FUNGERAAAADEEE!
Shit pommes, det fungerade verkligen. Från att ha en konstant hosta (var beredd på att ringa vårdcentralen dagen därpå för den verkade aldrig avta) till att hosta nån gång i timmen.
 
Helt otroligt och så glad att det hjälpte.
 
Riktigt bra var det för att jag lördagen därpå utnyttjade min födelsedagspresent första raden på Pernilla Wahlgrens show "Kort, Glad och Tacksam". Riktigt skönt att slippa konstant hosta på ett sånt event.
 
 
En riktigt bra show och otroligt mångsidig! Från komik till sång till musikal. Älskart!
 

RSS 2.0