Höstliga tankar

2018-10-28 / 10:51:37

Det gör mig glad att många läst mitt förra inlägg.
Att många kanske fått upp ögonen för sina märkliga födelsemärken/pigmentfläckar och förhoppningsvis kollar igenom sin hud en extra gång (utan att göra det till en manisk grej).
 
Det var faktiskt något som sjuksköterskan sa till mig efter att vi opererat bort huden.
"Efter det här ska du ju självklart fortsätta kolla igenom kroppen regelbundet som alla borde göra, men utan att det blir maniskt". Ganska glad att hon la till det lilla sista. Man vill ju verkligen inte att det ska bli en mani att kolla efter förändrade födelsemärken. Men det är helt klart viktigt att fortsätta titta och reagera om något ser knepigt ut.
 
Jag vill passa på att tacka för alla fina kommentarer och tankar. <3
 
Nu mår jag bra, såret läker ihop bra och jag har inga komplikationer av det. Nästa stopp blir den 14 november, då en hudspecialist får kika igenom min hud och se om det finns fler knepiga prickar. Hårbotten är ju tex ett område man kanske inte tänker på? Känns skönt att få bli bedömd av någon som vet vad dom letar efter.
 
Vad har mer hänt under dessa dagar?
Man har ju njutit av hösten deluxe. Älskar hösten, även om jag längtar till den ljusa vintern med. Under gårdagen föll det minsann lite snöflingor här i Svallet. Mycket välkomnande.
 
 
Jag har även hunnit tyckt synd om myrpiggsvinet Matilda. Inte lätt att vara myrpiggsvin och vara allergisk mot myror. Stackarn.
 
Innan mitt förra inlägg så berättade jag ju om när Ullis, Sanna och Amanda var på besök för att fira mig. Så himla gulliga! Men jag hann aldrig posta vad jag faktiskt fick av dom. Det var ett jättestort och fint paket från Rituals, med handkräm, handtvål, duschkräm och en fin marmorplatta att ställa allt på. Superlyxigt och något jag aldrig skulle köpt till mig själv, vilket gjorde det hela extra speciellt <3
 
 
Allt luktar så magiskt gott, handkrämen är helt fantastisk dessutom. Grymt fin present!
 
Sen har ju teatern börjat igen. Kvartersteatern!
Vi hade kick-in för en vecka sedan med magisk musikquiz, snack, bastu och allmänt härligt häng.
 
 
Förra onsdagen körde vi manusläsning. Det händer liksom ALDRIG i oktober? Mäktigt impad av Jessica och Eric. Väldigt roligt att få börja på manus och kanske börja repa tidigare än andra år. Ska jag vara ärlig så gillar jag det bäst, repen med manus, så jag ser verkligen framemot följande onsdagar för att se vart pjäsen landar.
 
 
Dock osäker om pjäsens namn är offentligt ännu.
Kan väl avslöja att det är en berättelse du garanterat hört förut och troligen sett. Det kommer bli magiskt bra helt enkelt!
 
 

Födelsemärket del 3 - Cancer

2018-10-22 / 20:05:00

Innan du läser vidare vill jag att du ikväll eller imorgon ställer ett alarm för att
kolla dina födelsemärken/pigmentfläckar.
Ser det ut som att något har förändrats?
Ser något lite konstigt ut?
 
Boka en tid hos din vårdcentral för att kolla upp det.
Gör det bara.
Det är viktigt.
 

 
Jag har tidigare skrivit om mitt förändrade födelsemärke HÄR och hur det gick till att ta bort det HÄR. Helt ärligt trodde jag verkligen att den lilla historian om mitt födelsemärke var slut där. Men det blev inte alls så faktiskt.
 

 
Fredag 21 september
Dagarna gick efter mitt besök hos läkaren på vårdcentralen. Jag tänkte att jag snart skulle hitta brevet från Region Västernorrland "Inga konstiga förändringar fortsätt som vanligt, hörs inte på ett bra tag nu, Ha dä". Det kom inte riktigt ett sådant brev. Det kom ett helt annat brev som löd typ "Vi har hittat osäkerheter i ditt födelsemärke, en kirurg kommer höra av sig inom kort".
 
Okej?
 
Jaha?
 
Vad betyder det? Osäkerheter? Det kändes ju inte alls så speciellt säkert som det kändes när vi tog bort det. Det kändes ju inte alls lika säkert som jag kände mig 2 sekunder innan jag öppnade brevet.
 
Jaha.
 
Dagarna trillade ju på ändå. Jag tänkte inte så mycket på det där brevet. Tänkte att det kanske var nån liten förändring som dom skulle snacka om där borta på sjukhuset. Typ: "Lars vad tror du om den här förändringen, ser lite ut som en hund", "Nej du Greta jag tycker den ser mer ut som en katt" osv. DÄ Ä LÖÖÖGNT.
 
Måndag 1 oktober
Det gick ungefär en vecka. Måndag den 1 oktober ringde en sjuksköterska till mig.
 
"Jo på onsdag så ska vi ta bort ditt födelsemärke, kan du 08:40, jo det är också bäst om du tar ledigt resten av dagen och inte kör bil"
HOLD YOUR HORSES WOMAN (jag sa inte det, men tänkte det riktigt högt).
 
Jag hade ju redan tagit bort ett födelsemärke? Va då inte köra bil? Ta ledigt??
 
Sjuksköterskan förklarade för mig att de var tvungen att ta bort ett större område från min hand där mitt födelsemärke hade suttit och att det var bäst att ta ledigt och inte köra bil efteråt.
Men jag hade ju gjort den här proceduren förut? Då gick det ju hur bra som helst att köra bil? Ta ledigt? What? Men okej, jag accepterade det hon sa. Jag skulle infinna mig på sjukhuset om tre dagar, utan bil med hand redo att fli bort lite mer hud.
 
"Varför ska vi göra det här?" frågade jag sjuksköterskan innan vi la på. Jag kom på mig själv med att inte ens frågat varför vi ska ta bort en större bit. Vad var syftet liksom?
 
"Det kan jag inte berätta, det är bäst om en läkare berättar det för dig" sa hon.
 
"Förlåt?"
 
"Ja  nej, jag kan inte berätta det det får en läkare berätta när du kommer hit" upprepade hon.
 
Okej?
 
När människor undanhåller information om ett hälsotillstånd så blir man en aning förvirrad och osäker. Vi la på. Hade mina tankar inte snurrat förut gjorde dom definitivt det nu. Ovisshet. Vad menade hon nu? Vad sa hon egentligen? Jag förstod absolut ingenting. När jag tänker på det här minnet så känner jag det även i min kropp, eftersom det är ganska starkt. Det är en osäkerhet som sprider sig in i armarna genom vener och in i hjärtat, andetagen blir kortare och ögonen spärras lätt upp i en förvånad blick.
 
Jag gick runt på kontoret eftersom jag fortfarande jobbade och berättade hur förvånad jag var över samtalet. Jag ringde min familj och förklarade vad sjuksköterskan hade sagt och hur förvånad jag var över det.
 
Under dessa 2 dygn, hann jag tänka det mesta. Precis alla tankar man kan ha. Men jag är en postiv människa så även om tankarna for iväg åt alla håll så höll jag mig positiv.
 
Onsdag 3 oktober
Jag tog bussen upp till sjukhuset. Det kändes konstigt, jag som alltid kör bil. Min blick landade på min arbetsplats som for iväg i takt med bussens rörelser. 
Jahapp. Där inne pågick vardagen samtidigt som jag levde i ovisshetens mörka land. Jag såg dock en liten ljusglimt i att det kändes lite spännande? Vad skulle egentligen hända? Vad skulle vi göra? och varför?
 
Receptionisten berättade för mig att jag skulle till Ortopedmottagningen. Jag styrde mina fötter ditåt och satte mig i ett väntrum. När det var min tur ropades jag upp av en läkare som berättade att vi först skulle prata lite innan vi började operera bort hudbiten.
 
Vi satte oss i ett avskilt rum som luktade sjukhus. Ni vet? Den där doften svagt av alkogel typ? Jag satte mig tillrätta vilket också läkaren gjorde och berättade att det är viktigt att jag förstår vad som ska ske. Han frågade "Har du fått någon information om varför du är här?" Jag svarade lite halvt leendes att jag inte visste. "Jag förstod nästan det, det är så här att vi har hittat...."
 
Här någonstans förvandlades hela rummet. Jag befann mig plötsligt i en megastor fiskskål som sattes över min kropp, jag puttades ned i en stor simbassäng medan jag urskiljde läkarens ord och jag blev ledsen och rädd på samma gång.
 
De enda orden jag hörde från detta samtal var: "Det är så här att vi har hittat CANCER... ALLVARLIGASTE AV HUDCANCRARNA... MALIGNT MELANOM...KAN FINNAS LITE ÖVERALLT... BAKOM ÖGAT..."
 
Dessa ord är påriktigt de enda orden jag kommer ihåg från det här samtalet. Men läkaren var jättelugn och trygg under hela samtalet och han höll säkert en jättebra monolog också.. bara det att jag helt ärligt inte minns vad han sa. En annan sak som han säkert sa var att den här hudcancern som jag precis fått veta att jag har i min hud befann sig på den här fläcken, på mitt födelsemärkesfläck. Tanken var därför att ta bort mer hud runt omkring fläcken för att se så att cancern inte har spridit sig längre in i kroppen.
 
Jag fick gå in i ett nytt rum. Två sjuksköterskor och ett väldigt grönt upplyst rum mötte mig. Precis som på film tänkte jag och fick ta av mig mina ytterkläder. Något som kändes kymigt var att jag skulle tvätta mina händer och armar, ända upp till armbågarna tre gånger själv. Det kändes olustigt att stå där med tankarna gnagandes medan jag täckte mina armar med landstingets tvål. 
 
Jag fick därefter lägga mig på en brits med handen på något form av bord bredvid. Blandade känslor fanns inom mig, nedstämdhet men ändå vid gott humör. Vi skämtade och pratade ganska mycket i rummet, god stämning och jag kände mig trygg. Jag fick berättat för mig att om hålet blev för stort (tanken var alltså att ta ca 2 cm runt omkring märket, dvs 4 cm hål), så skulle de ta hud från min underarm och sy ihop med hålet. Fick en liten "Face off" känsla på hela operationen, en bra film för övrigt.
 
Min hand/arm tvättades med gula tussar och vi skämtade om att dom hade lite dålig syn på den här avdelningen. En nål stacks in i min hand och bedövningsmedlet verkade snabbt. Tydligen kunde vissa känna av hjärtklappning av adrenalinet i bedövningen? Inget jag kände av, även om hela situationen var annorlunda. Ett skynke sattes upp mellan mig och min hand. Jag såg alltså aldrig något från själva operationen men  jag var vaken under den.
 
"Gör det ont när jag nyper här?" frågade läkaren, jag svarade att jag kände något men att det inte gjorde ont. Precis som det skulle med andra ord. Så var det dags.
Ni vet en sån där blodtrycksmätare? Som är ganska obehaglig när den klämmer åt armen? En sån-isch sattes på min överarm och pumpades upp automatiskt för att klämma åt.
 
Man gör tydligen så? Stryper armens blodtillförsel för att kunna operera. De klassiska myrorna trillade in i min arm och ville påminna mig om att det inte var en sån bra idé att strypa blodtillförseln... men efter någon minut slutade myrorna krypa i min arm.
 
"Men nu känner jag ingenting? Ska det vara så?" sa jag förvånat. Sjuksköterskan förklarade att det är hjärnan som har vant sig vid känslan, vilket inte lät som en jätterolig förklaring det heller kände jag  ^^ 
 
Själva operationen tog längre tid än förra gången, men överlag så gick det snabbt. De behövde inte heller ta hud från min underarm utan läkaren visade stolt sina sydda stygn. "Jag har aldrig varit ett fan av syslöjd" sa jag skämtsamt, läkaren höll med och sa att det var roligare att sy i hud ^^ haha
 
Jag fick faktiskt se den biten av hud som de tog bort, vilket var en ganska stor bit. "Tur man inte hade några tatueringar precis där då" sa jag och kunde inte sluta tänka på filmen "Face off".
 
Ett stort bandage fick jag på handen och instruktionerna hur jag skulle sköta bandaget upprepades minst 3 gånger innan jag fick be dom ringa upp mig dagen efteråt. Det var helt enkelt för mycket information och intryck för en dag. Något jag dock bad dom upprepa var om Malignt Melanomet nu fanns i hela min kropp eller om vi nyss tog bort det. Sjuksköterskorna upprepade att det bara fanns i min hand och att målet var att det nu var helt borta.
 
Att gå ut från operationssalen, från avdelningen och komma ut till resten av mänsklighetens vardag kändes overkligt. Jag var fortfarande ganska chockad och ledsen vid det här laget. Det kändes konstigt och jag ställde mig och googlade på Malignt Melanom och blev lite klokare på cancerformen.
 
Stegen fortsatte ut till den friska luften. Jag satte mig på en parkbänk. Tanken var att jag skulle ringa min fina kollega Sara som sagt att hon kunde skjutsa hem mig. Jag orkade inte riktigt göra det på en gång, utan tog mig tiden att sitta och acceptera känslorna som flödade inombords. Det var ett jobbigt besked att få.
 
Men två saker var riktigt bra: Jag hade kommit i god tid. Det var ett tidigt skede av hudcancern och läkaren hade sagt att köttet kring hudbiten såg fint ut. En komplimang i läkarkretsar I guess ;)
 
Men något att komma ihåg är just att acceptera känslor man bär på. Så fort du accepterar känslan inom dig, så kommer den klinga av fortare. Om du däremot kämpar emot och bråttas med dom så håller de sig kvar. Efter en stund kändes det med andra ord bättre och helt okej :)
 
Jag ringde Sara och fick skjuts hem. Tusen tack kära vän!
 
Födelsemärket
Från att vara en liten prick till att växa, tas bort, diagnoserats hudcancer och därmed ta bort en större bit hud. Ungefär där är vi i berättelsen i detta nu. Här nedan kommer det komma en hel del bilder på min hand, så är du känslig så får du kanske avstå från att fortsätta scrolla.
 
2012
2018
 
Det blev ett sjukt stort bandage som gjorde att jag inte direkt kunde röra på mina fingrar så mycket. Ordinationen var att hålla handen högt och inte klämma ihop med fingrarna (eftersom själva såret skulle kunna gå upp). Så länge bedövningen satt i (ungefär ett dygn) så kände jag inte så mycket av det. När den släppte hade jag ont i såret och den känslan gav sig inte helt förrän ungefär en vecka efteråt.
 
Så här i efterhand så kändes det himla overkligt det jag hade där i bandaget. Det kändes övernaturligt och knepigt. Vad hade egentligen hänt min hud? Jag som aldrig solar? Ändå drabbas man av denna sjukdom? Det kändes jobbigt och samtidigt hoppfullt i och med läkarens goda ord.
 
 
Fina päronen skickade blommor och kom på besök och hjälpte mig en hel del över helgen som kom.
Så himla fina! <3
Jag har även haft fina vänner som hört av sig, gulliga Emma skickade en micro-vete-katt så himla värmande och fint <3
 
Det här med att leva livet med en arm gick faktiskt bra. Lite träning genom åren har man ju haft i och med två armbrott (dock av vänsterarmen). Det var sjukt svårt att skriva ska jag erkänna men annars kände jag mig ganska stolt som fixade det mesta.
 
Diskning däremot blev det inget av ;) Det var inte jättetråkigt att höra den ordinationen från sjuksköterskan om jag ska vara ärlig.
 
 
Att sitta vid jobbdatorn blev plötsligt vänsterstyrt. Men de gick strålande bra det med.
 
Efter en vecka så bytte jag ut det stora bandaget till ett mindre. Det största problemet var nog faktiskt att min hand blev ganska stel och lederna började göra ont av lindan runt om. En sjuksköterska varnade att musklerna kunde bli korta om man inte rörde dom ordentligt. PANIK, haha nä inte riktigt men det blev en hel del träning efter det.
 
 
Dagarna och veckorna gick. Det kändes okej nu men jag ville inte ta ut något i förskott även om jag var hoppfull om att det skulle gå bra. Man vet ju faktiskt aldrig.
 
Den 16 oktober var datumet då jag skulle ta bort stygnen och därmed även få svar på om cancern spridit sig eller ej. Den här typen av väntan var speciell, inte fullt så jobbig som väntan på operationen, men ändå jobbig då man faktiskt inte vet vad som skulle hända.
 
 
Samtalet
Onsdag den 10/10. Jag satt på jobbet och jobbade som vanligt när min telefons skärm lös upp "PRIVAT NUMMER". Min blick snappade upp skärmens bokstäver och de tre sekunderna som hann gå innan jag svarade var nog de längsta. Det finns liksom bara sjukhuset som skulle kunna ringa mig i detta nu från ett privat nummer.
 
Vad skulle dom säga? Skulle dom berätta något nu via telefon? Var det bråttom? Varför var det bråttom? Ska jag svara nu? Måste jag svara? Vad ska dom sägaaaahhhhhh....
 
Jag svarade.
"Hej det är Erika"
 
En inte jätteentusiastisk sjuksköterska på andra sidan luren:
"Hej det var från sjukhuset, sitter du ostört och kan prata?"
 
Jag stängde dörren till mitt kontor och pulsen höjdes. Människan på andra sidan luren kan i detta nu göra mig otroligt lycklig eller till en fighter.
 
"Jo det är så här att dina testresultat har kommit tillbaka och vi kände att det inte fanns någon anledning att dra ut på att ge dig resultaten eftersom det inte är någon cancer kvar. Det var var ett fint prov och du kommer inte bli kallad till någon fortsatt........"
 
Vad sa han nyss?
Jag bad den icke-jätteentusiastiska sjuksköterskan upprepa sig. FASEN VA KUNGLIGT!!! Det är bra! Det är lugnt! Det är ingen cancer kvar!!
 
Efter att vi lagt på gick jag runt till alla mina kollegor. Sträckte upp handen och sa högt och entusiastiskt "Det är ingen cancer kvar!!"
Jag var så glad och ringde mina nära och kära. Det kändes så otroligt bra!!
 
Efterspelet
Från att samtalet avslutades så slutade faktiskt min hand att vara något övernaturligt, något konstigt och främmande. Från och med det samtalet så var det bara ett köttsår. Det var en konstig känsla, men jag minns det så starkt att min syn på min hand förändrades.
 
Jag såg till att fira! Köpte tårta till jobbet och pommac (älskar det där pouff-ljudet)!
 
Den 16 oktober åkte jag och tog bort mina stygn.
Såret såg fint ut även om det såklart kanske ser lite makabert ut.
 
Några dagar till och även plåstren åkte av.
Resultatet ser ni här nedan, även om det krävs några dagar till för det att se riktigt fint ut kan jag tro.
 
 
 

 
 
Det känns bra att få berätta en historia som jag egentligen trodde skulle vara över för längesedan. Hur livet kan rubbas ur vardagsrutinerna bara genom ett samtal.

Det känns som att jag hade tur och jag är otroligt tacksam till de som såg mitt födelsemärke och reagerade på det. Otroligt tacksam annars hade jag nog fortsatt gått runt med det ett bra tag till.
Nästa steg blir en riktigt grundlig koll av min hud hos en hudspecialist, vilket känns riktigt bra. Jag är verkligen jätteglad för allt sjukvården har gjort för mig.
 
Jag hoppas även kunna inspirera dig.
Att ta dig tiden att gå igenom din kropp. Titta och se om du hittar något knepigt födelsemärke.
Har det växt?
Kolla upp det.
Mitt var bara 4 mm och innehöll ändå hudcancer.
 
Hittar du något?
Boka tid, ta bort skiten.
Gör det bara.
Gör det nu.
 
 
 
 

Sista helgen i september

2018-10-01 / 18:12:00

Vilken ren och skär röjarhelg jag har haft!
Balkongen är nedpackad i ikea-påsar (dvs golvet), stolar och sommarskor har burits ned till källaren och en riktigt storstädning har pågått. Jag hatar att städa, men när det blir så där riktigt fint och snyggt så blir man ju lycklig inombords må jag säga. Så nu är allt skinande rent. Hann ju t.o.m se några avsnitt av Vanderpump Rules när jag ändå var i farten.
 
Pricken över i?
Amanda, Selma, Ullis och Sanna kom förbi och hade med sig både paket och fika <3 Göölli dom!
Men vad som var i paketet postar jag nog imorgon ;)
 
Just ja!
Sista september var ju även lite speciell då jag har rört mig hela september. Dvs joggat med två-tre dagars mellanrum hela månaden. Det är en stor bedrift på många sätt.
  • Jag trodde jag hatade att jogga. Men även om det kanske inte är så roligt, så kan jag ändå se tjusningen i det.
  • Jag började träna för femte gången i år. Det här med uthållighet har väl aldrig varit min grej? ^^ haha
  • Jag har joggat sedan jag och Sandra sprang colorrun 18/8.
Det känns bra. Men som sagt så är jag duktig på att sluta med saker som jag börjar med.... Kanske för att jag inte riktigt har något mål? Nu har jag några olika mål med detta och dessutom så vill jag FIRA.
 
Jag tror på positivt tänkande och firande av saker. Att peppa sig själv och hela tiden tänka att det är skönt och härligt att jogga hjälper min hjärna att sakta men säkert ställa om sig själv. Att fira tror jag är viktigt för att känna att man har klarat ett delmål.
 
September är avklarat = Firar med att köpa ring!
 
Såg på vårt allas Facebook att min vän Jennifer precis startat företaget Evjéli och säljer smycken. Riktigt fina smycken som jag fastnade för. Därför blev DENNA inhandlad igår. Bra sätt att fira på va?
Surfa in vet ja och kika på fina smycken!
 
 
 
 
 

RSS 2.0