Makarska Rivieran - Mitt Paradis

2017-11-15 / 22:00:38

Mmh.. den här resan var minsann väldigt speciell. Den var avkopplande och väldigt långt ifrån de resor jag gjort tidigare. Jag har besökt Rom, London och Köpenhamn.. stora städer fulla av liv. Senast jag var på en sol-och-strand semester var när jag var sju år och åkte till Mallorca.
 
Makarska var kontrasternas kontrast gentemot de stora städerna. Jag har nog aldrig känt mig så trygg och lugn på en plats jag aldrig besökt tidigare? Jag kände mig verkligen lyckligt förvånad över befolkningens lugn.
 
Men där börjar inte min resa riktigt.. och det här inlägget är inte kort vill jag lova haha, men mycket bildrikt.
 
Min resa började i Sundsvall, en lördagsförmiddag åkte jag till Östersund för att möta upp päronen. Vi befann oss vips på Frösöns flygplats och väntade på att få ta plats.
 
 
 
Jag har lite hat-förälskelse till flygplatser må jag säga. Det känns stressigt, men ändå full av förväntan? Nja jag vet inte vad jag har för relation till dessa ställen minsann.
Hur som haver fick vi komma ombord och upp upp upp for vi. Jag och min flygrädsla var som vanligt på spänn.. och det blir ju inte bättre av att det är mörkt utomhus.
 
Men ner kom vi också (vilket man väl alltid gör på ett eller annat sätt). 3 timmars flygning och landade i Split runt kl 00:00 på natten. Vi lokaliserade vår buss (väldigt smidigt att resa med Kroatienspecialisten) och bussen tog oss till Makarska.
Det lustiga här var att det var helt bäckmörkt på hela resan, vilket var mycket speciellt (cliffhanger). Mina föräldrar bodde på ett hotell nära stranden och jag på ett lägenhetshotell lite längre ifrån.
 
Villa Jozé bodde jag på och fick en nyckel och där med ett rum att däcka i. Klockan var nu runt 02:00, vilket betydde att jag rest i 12 timmar från Sundsvall till Makarska. Att få somna i en halvhård säng efter dessa timmar var så skönt.
Märk väl att det var helt mörkt ute när jag kom fram. Märk även väl att jag betalt för en tombädd? Haha så sjukt! Det är lite lustigt att man faktiskt inte fick boka vissa hotell pga ensamresande, så sjukt? Hur som haver var det ett fräscht rum och jag var nöjd över mitt boende.
 
 
 
Tänk er nu att ni vaknar, första dagen i Makarska. Ni har rest genom kusten av Kroatien och blickat ut över upplysta gator, i ert sinne har ni fortfarande bilden av Östersund eller Sundsvall.
Men så vaknar ni och drar upp gardinen och möts av detta:
 
 
 
Vet inte om bilderna gör min upplevelse rättvis. WOW - Var min känsla. Det var som att vakna i Pirates of the Caribbean, Port Royal. Havet, klipporna, öarna.. solen. WOW. Jag kunde inte se mig mätt på denna vy. Jag var i paradiset. Ett lugn slog mig som en örfil över förväntan. Så vackert.
 
Varje morgon började från denna dag med att se ut över denna vy och försöka ta mig an den, få in den i huvudet. Den är så vacker.
 
Men jag bodde på ett lägenhetshotell vilket innebar ingen frukost. Jag knallade därför ut för att hitta ett bageri som tydligen var standard i Makarska.
 
 
 
Tadaah! Nån form av smördegs-pizza. Rätt god. Inget jag skulle köpa i Sverige, men 10 kr var den värd. Efter frukosten mötte jag upp vår Kroatienspecialist guide som förde oss till ett hotell vid strandpromenaden där mina päron befann sig för att lyssna på vad Specialisten hade för olika äventyr att joina under veckan.
 
Titta va vackert!
 

 
Uppskattade verkligen alla vyer Makarska kunde ge mig. Det var så vackert överallt. En annan planet.. ett paradis.
 
Här nedan syns berget som låg precis ovanför Makarska. Haha det var också en syn som heter duga, när jag denna morgon skulle gå till bageriet för att köpa min pizza-grej och plötsligt vänder mig om till vänster och få se ett djävla-högt-berg (internskämt). WOW. Jag hade verkligen inte läst på eller tittat på kort att det fanns ett så högt berg precis bredvid. Det blev definitivt en wow-faktor som hette duga.
 
 
Vackert. Billigt var det dessutom i Kroatien. Väldigt billigt. Två öl och en cider för 70 kronor. Helt galet. Men en stor drickskultur, vilket innebar att man alltid gav 10-20% i dricks. Vi lärde oss under resansgång att lönerna för de som arbetar inte är så bra alls.. runt 4000 kr i månaden. Så även om vi handlade billigt, så var det inte så pass billigt att du kan leva på 4000 kr, det vill jag inte påstå.
 
En annan finurlig grej var Somersby. Det var nämligen den enda cidern dom kunde erbjuda på vilket ställe vi än gick på. "What kind of ciders do you got?" "Somersby?" "Ofcourse".. Haha standard. Som tur är så är ju Somersby en väldigt god cider, så jag klagade ej.
Apropå Somersby, så hittade vi en ny sort! Somersby Blåbär, en helt ok smak må ja säga.. lite kolsyrad blåbärsdryck med alkohol i isch. Det är ju lite roligt att när jag och Sandra befann oss i Köpenhamn så upptäckte vi Somersby Svartavinbär, som senare tog sig till Sverige. Villket skulle kunna betyda att Somersby Blåbär snart är på inåg oxå.
 
Hur som haver.
Runt hela strandpromenaden fanns det resaturanger, försäljare av lavendelsaker, väskor, strandskor, kläder etc. Allt för att locka in oss. Men det fina med Makarska? Att ingen var på! Ingen försökte locka in oss, ingen försäljare försökte kränga något. Alla var lugna och hälsade men thats it. Fruktansvärt skönt.
 
 
Några dopp blev det dessutom i havet. Men temperaturen i havet var tyvärr inte så hög som jag önskat. Inte så konstigt med tanke på att vi åkte i slutet av september + att det spöregnat veckan innan. Men vattnet var som det är i Sverige en varm sommardag. Man fick helt enkelt vänja sig lite och när man väl är i är det svårt att gå upp.
 
 
Konzum!! Tänka sig att det fanns i Kroatien också? ^^ haha
Förresten så var det precis här (vår första dag) som jag inte var helt hundra på hur jag skulle ta mig tillbaka till mitt lägenhetshotell. Begreppet "Ska vi gå upp här eller följa Google Maps?" myntades, och låt mig besvara den frågan med att svara följ inte Google Maps haha.
 
Men hur som haver så blev första middagen på föräldrarnas Hotell Maritimo.
När jag gick ner till strandpromenaden för att ta mig dit fångade jag några vackra ögonblick. Titta bara på havet.. så vackert.
 
 
Tonfisk! En aningens överstekt.. men hur som haver gott. Det tycks även vara något speciellt med spenat i dessa länder vid medelhavet? Både i Italien och Kroatien serveras det ofta spenat tillsammans med vissa rätter. Vilket är superduper gott och underskattat i Sverige må ja säga.
 
 
Apropå mat.. så kommer inte Bananasplit från Split. Jag frågade. Haha.
 
 
Ny dag, nya möjligheter. En spaning från min sida var detta. Alla nyckelhål var vända upp och ned? Så skumt. Eller är det så att det är vi i Sverige som har alla våra nyckelhål upp och ned? Hmm..
 
Vandringsdag! Vi utforskade den andra viken på Makarska.


 
Haha oh look who I found ;)
 
 
Vattnet var väldigt klart och man kunde se massa småfisk simma omkring i vid kajkanten.
 
 
Det här var den gamla delen av staden Makarska. Vi fick veta att de flesta bott uppe vid berget eller bakom, men att man senare flyttat ner vid vattnet och att det tillslut blivit ett resmål för turister.
Kyrkan som man kan se på den övre bilden gick vi in i och tände ljus.
 

 
I alla länder jag har besökt att vi alltid gått in i kyrkorna. Det finns så otroligt mycket historia i dessa byggnader och ofta är dom väldigt vackert utsmyckade. Kyrkan i Vatikanen i Rom eller Westminister Abbey i London kan jag rekommendera varmt som vackra kyrkor. Gillar man historia (och kanske speciellt engelsk historia som jag älskar) får man inte missa Westminister Abbey.
 
 
Trevligt och varmt. Det blev faktiskt väldigt varm de dagar vi var i Makarska, det kändes så overkligt när man kanppt kunnat ha shorts i Sverige under hela sommaren. Men det var liksom ingen mening att ta med sig någon jacka när vi gick runt här, förutom på kvällen då det blev kyligare.
 
Det här med mat då?
Jag älskar god mat och jag är mycket nöjd med Kroatien. Bra priser och jättegod mat. Inte alls långt från Italienska smakerna som också har berört min tunga och smaklökar.
Men en restaurang får lite extra credd från mig och det är: Stari Mlin som låg på en bakgatan/innergata i den gamla delen av Makarska. Hit måste ni gå om ni är här.
 
Jättemysig inredning och fantastiskt god mat.
 
 
Det är spännande med medelhavsmat. Så mycket smaker och jättegod olivolja. Tydligen har Kroatien sin egen olivolja dessutom.. men får små odlingar för att kunna sälja över världen. Väldigt god var den hur som haver och inspirerande, kanske borde man äta mer medelhavsmat?
 
Vi fortsatte vår vandring.
 
 
På toppen av halvön mellan de två vikarna som bildade Makarska stod Sankte Per (som hette något annat på kroatiska) med nycklarna till pärleporten. Vi gick och hej innan vi fortsatte vår vandring.
 
 
Det fanns inte jättemycket djur på Makarska. Inte många alls. Men några katter fick vi syn på under vår vistelse och några färre hundar. Kändes lite ovanligt att det inte fanns så många som man hade trott, å andra sidan bra om det finns lagom mycket för att kunna skötas om :)
 
 
Det fanns inga sandstränder, utan alla var täckta av runda stenar. Kommer ni ihåg när man var liten och hittade en extra fin sten? Här var alla stenar så där extra fina. Runda och lena, inte kantiga och grådaskiga som i Sverige.
 
Man kunde hyra solstolar på stranden för 50 kuna (ca 60 kr) per dag, men vi valde att köpa tjockare strandmadresser istället för 70 kuna, ekonomiskt och bra ^^
Men titta på bilden här nedanför. Känner ni friden? Harmonin? Vatten som slår i vågor upp mot stranden, lite sorl från restaurangerna 20 meter bort. Temperaturen som är runt 17 grader. Lugnet.
 
 
Modiga föräldrar som trotsade den lite kallare kvällstemperaturen och badade ändå. Tänk att vattnet var så salt? Det tog en stund innan jag förstod varför befolkningen i Kroatien hellre hade bosatt sig i bergen istället för vid havet. Men sen kom jag på det. Tillskillnad från den svenska befolkningen som alltid bosatt sig nära vattendrag, så hade ju den kroatiska absolut ingen användning för saltvattnet i havet. Smart. Mycket smart.
 
 
Det blev en drink och middag på en närliggande restaurang denna afton. Vill minnas att vi åt lamm och någon helstekt fisk. Gattans!
 
Dagen därpå var vår första utflykt med Kroatien Specialisten. Under veckan anordnades det massa olika utflykter, man kunde åka på vinprovning eller till staden Dubrovnik (där mycket Game of Thrones är inspelat) osv. Vi valde att hänga på två av dessa utflykter.
 
 
Den första utflykten innebar att vi satte oss på en buss som tog oss högt upp i bergen. Liksom bakom det här stora berget som vi såg från stranden. Här hölls en marknad varje tisdag (vill jag minnas att det var), med lite byteshandel och sånt. Mycket djur och antika föremål från krigstiden.
 
 
Här körde bilarna konstant... och det var relativt svårt att gå förbi alla stånd. Mycket irriterande i min synvinkel, men fullkomligt normalt i deras.
 
 
Kunde inte låta bli att ta kort på denna ståtliga hund, som säkerligen hade en väldigt varm dag är jag rädd. Hur som haver så såg vi även hur granatäpplen växer vilt för första gången. Väldigt roligt att få se en av mina favoritfrukter i sin naturliga miljö.
 
 
Å en selfie på det.
Sen bar det iväg med bussen igen.
Vi fick veta att Kroatien haft det tufft ekonomiskt. Man tjänar (som jag skrev ovan) väldigt lite och är väldigt beroende av sina släktingar. Kanske kunde man bo hos släktningarna i Split medan man pluggade tex. Ett problem som landet har i nuläget är att många unga flyttar därifrån för att arbeta utomlands.
 
Kriget har också det satt sina spår i landet (det var ju inte alls längesedan det avslutades) och vi kunde se en del krigsveteraner sälja saker på marknaden vi besökte. Pappa som gillar att vandra, gick faktiskt upp till bergskanten en dag och fick se lite krigsmonument.
 
Men vår resa fortsatte med buss genom landskapet som kändes väldigt torrt jämfört med våra fuktiga skogar och myrar.
 
Tills vi nådde denna vackra plats och utsikt.
 
 
 
Så fruktansvärt vackert att det var svårt att förstå om det var verkligt. Det såg ut som på film? Typ? Ser ni att det är ett litet samhälle där nere? Längst ut vid havet? Dit tog vi bussen sen.
Det var faktiskt inte dumt att åka på en å annnan sån här resa och få höra lite hur guiderna berättar om landet. En annan sak som var annorlunda, var att man lägger väldigt mycket pengar på gravstenen. Deras kyrkogårdar är väldigt vackra och har stora och fina gravstenar och kapell.
 
Så tog vi oss ned till den lilla staden.. som jag glömt bort namnet på.
Det var tydligen lite av ett piratnäste detta ställe nämligen, det fanns en väldigt gammal borg på ena bergsväggen där jag misstänker att dom hade stor koll på vilka som åkte på floden etc. Men innan vi själva skulle ta flodvägen så gick vi runt i staden en stund och käkade lite glass och tittade på fina byggnader.
 
 
Sen bar det iväg ut på floden med en båt. Mitt under den här båtfärden så berättade guiden att i Kroatien delar man aldrig på vattenglaset, däremot delar man alltid på spriten. Haha. Så mitt under färden togs det fram en mugg i trä som fylldes med sprit som vi alla delade på och drack ur. Haha det var så oväntat? och skulle ju aldrig hända hemma. When in Croatia.
Apropå sprit!
En fantastisk liten detalj som de kroatiska restaurangerna snappat upp är att bjuda på en "avslutnings shot". Ett fantastiskt koncept må jag säga som säkerligen hette något speciellt men det är tyvärr bortglömt. Men det hände lite då och då att när vi bad om notan så kom den ofta med en liten shot att dricka. Antingen en mer spritig genomskinlig vätska eller en mer vinröd kryddig. Den vinröda kryddiga var ett perfekt avslut på en god måltid, den rundade liksom av alla smaker. Väldigt trevligt.
 
 


Den här båtturen avslutades på någon form av restaurang med massa långbord. Här serverades gruppen maträtter som var väldigt kroatiska. Som förrätt en soppa gjord på brunabönor? Den var lite speciell.. men bröd. Därefter deras specialitet Peka. Peka är ett långkok i princip, i stora kärl lägger man i potatis, kyckling kött etc som sedan läggs på i en glödbädd (ovan på och under). Där "kokas" det i flera timmar innan det serveras. Helt ärligt var jag inte så överförtjust i denna rätt, det var som ett långkok på potatis och kött? Men det var helt okej ändå. :) Till efterrätt serverades vi någon form av munk med florsocker på, det verkar också vara en kroatisk specialitet.

Guiden berättade att man oftast tog kaffet efter efterrätten i Kroatien, men att dom började bli bättre på att förstå att vi turister gärna dricker det till efterrätten. Ömmade dock för den stackars servitören som skulle servera oss alla kaffekoppar fyllda med kaffe... tunga brickor blev det.
 
Hur som haver så åkte vi tillbaka hem efter denna långa men väldigt lärorika utflykt, glada över att få tagit del av kulturen.
 
 
Efter en pause eller två.. så gick vi ut och åt. Denna gång på fantastiska Bruschetta. En fin italiensk restaurang som hade grymt bra mat. Sympatihjärtat svämmade dock över för en större vit katt som gick runt och tiggde mat, som hade gjort illa tassen. Vi puttade dock ner lite käk åt den och hoppas den blev bra.
 
 
Men alltså deras pizzor!! OMG. Bästa pizzan jag ätit. Helt fantastiskt god.
Vi provade även deras Tirimasu (som vi alltid tycks göra på alla italienska restauranger runt om i världen), hittills har Londons Spagetti House (tror jag att den hette) legat i topp. Men Bruschettas Tiramisu var nära att klå den stenhårt. Helt ärligt så är det bara mitt minne som sviker mig om vilken som var godast.
Men rekommenderar verkligen den här restaurangen, den var gryyyym.
 
 
 
Ny dag!
Stora svettdagen! Haha, vi hade nämligen bestämt oss för att bestiga lite klippavsatser. Till vänster om Makarska fanns en liten klippavsats med tre kors. Jag vill minnas att Guiden berättade att det var ett bra ställe att vandra till och att många brukade göra det som pilgimsvandring.
Eftersom jag råkar ha två hurtiga föräldrar så sålde dom in idéen att gå dit som en fantastisk grej att göra och i efterhand så är jag verkligen inte ledsen att jag hängde på. Vilken utsikt!
 
 
 
Här ovan kan ni skymta korsen. Det var ganska mycket uppför och relativt dåliga vägar att gå på för att ta sig dit. Men vi gick in på en Konzum butik på vägen och köpte med oss lite matsäck.
 
En observation för den matbutiksintresserade (vi råkar vara det i min familj.. wonder why).. Men dom hade en fruktansvärt stor dryckesavdelning. Man kan säga att butiken bestod av: Plastblommor, choklad, mejeri, bageri (jättelite muffins å kakor), frysta produkter (väldigt lite bröd utan mer fruset och bageri bakat), jättelite smågodis och en stoooor avdelning med diverse sprit, vin, öl och cider.
Jag tycker verkligen att det är sjukt intressant med matbutiker i olika länder och jag kan bara undra vad dom skulle tro om oss om dom kom till Sverige? Mycket intressant.
 
Vi fortsatte vår färd mot korsen. En svettig men rolig färd. Det växer väldigt mycket olivträd i dessa trakter och nästan varje familj tycks äga en pool (av förklariga skäl).. en annan observation var de små "granarna" som inte var en gran.. men såg ut som ett random barrträd.. kottarna växte inte på grenarna utan på stammen! Upptäckten var fascinerande.
 
Ett djur som hördes konstant i Kroatien var förresten syrsan. Ni vet den berömda "det är väldigt tyst"-film syrsan.
 
 
Vi stötte på ett avtryck i asfalten på vägen upp. Ganska häftigt. Man kanske skulle ha gjort ett sådant? Då kan framtida släktingar säga "Min gammelfaster hon har ett fotavtryck i asfalten i Sundsvall". Inte alla som skulle kunna säga det. ^^
 
Men på toppen av berget fann vi denna utsikt. Helt fantastiskt.
 
Titta på dom! Så fina människor.
 
Jag hade svårt ta blicken från utsikten minsann. Det var så häftigt, att se allt där nere, havet och öarna runt omkring. Väldigt glad att vi tog oss upp.
 
 
En promenad tillbaka till vattnet och en till middag på Bruschetta blev det. Mums med gnocci och såklart Somersby ;)
 
 
 
 
Vi fick inte nog med fantastiska solnedgångar. Det blev så vackert med det klara vattnet, båtarna som guppade och öarna långt långt bort.
 
 
Berättade jag att vi hade en fantastisk semester? haha Nä men den var verkligen avkopplande och en fröjd för alla sinnen.
 
Dagen därpå blev det massor med sol och bad. Det var riktigt skönt att inte behöva ta med en jacka pga kallblåstN utan riktigt känna hur solen värmde upp kroppen. Tillråga på allt fick jag soleksem vid halsen? Haha är inte det lite ödesironi? "Tro inte att det här med solsemester ska bli nån vana, näärå upp märä till kalla Jämtland igen" isch. Haha men seriöst vem får ens soleksem? Jo en person som aldrig är i solen, och när jag väl valde att vara i den? Nä då straffas man. haha
 
Medan vi hade det gött i solensstrålar kom det faktiskt upp en kille ur vattnet med en bläckfisk runt sin hand. Läskigt roligt! Efter några foton släppte han som tur var ned den igen, vilket kändes bra. :)
 
 
Såg lite kattzens oxå. Klart man tar tillfället i akt att ta kort (ja måste införskaffa mig en inom rimlig tid).
Efter allt badande och solande tog vi oss en tripp till gamla stan igen. Vacker som alltid.
  
Vi tog oss en drink innan vi fortsatte till vår favoritrestaurang Stari Mlin. Ta er en ordentlig titt på inredningen här.. den är helt fantastisk. Jag personligen hade aldrig inrett något på detta sätt, men det passade in så fantastiskt bra hos dom. Riktigt fint.
 
 
Sen fick vi in maten... och titta bara på detta. Så grymt gott!
 
Havsräkor, pilgrimsmussla, aioli och nån form av potatischips-aktigt. Det smälte i mun på en!
 
Till efterrätt? Hemmagjord semifreddo med champagnesmak. BÄST.
 
Den här måltiden var verkligen helt fantastisk och så bra som man kan tänka sig. Ni vet när man t.o.m ser hur servitören springer iväg för att hämta sin frustna semifreddokaka ur frysen. Allt var så grymt gott.
 
Vi rullade hem och sov.
 
Å så påbörjade vi vår sista dag i Makarska.
 
 
 
Det var alltid lite kyligt i skuggan på mornarna men det klarade alltid upp sig till att bli strålande och varm sol på dagarna. Vi hade med andra ord riktigt tur med vädret.
 
Denna dag gick faderskapet upp i bergen, han ville se hur dom bodde där uppe och se hur långt man kunde gå. Medan jag och modern tog oss en liten tur till gamla delen av Makarska igen, en liten mysig promme runt halvön osv.
 
 
 
 Det gick åt väldigt mycket vatten dessa dagar vill jag lova. Men det smakade inte lika gott som hemma, en nypa klor tycktes det alltid ha. Men men vi höll till godo.
 
 
Vi besökte ett snäckmuseum som skulle finnas i staden. Lite dåligt skyltat men vi hittade dit tillslut. Men det var minsann inte mycket för världen. Tänk er lite snäckor (som vi absolut inte fick fota, wonder why ;) ) i montrar..som man fick kolla på, sorterade efter världsdelar.
Tänk vad man egentligen skulle kunna göra med ett sånt ställe? Hur man skulle kunna utveckla det? Man kanske kan ha snäcktävlingar med turister? Snäckfiskedamm för barn? Gissa hur stor snäckan är? osv.
 
Men sen gick vi tillbaka till ett av mina favvoställen. Ett galleri mitt i stan. Här fanns det katter och konst. Jag tog faktiskt och köpte en vacker magnet med konstnärinnans hav och fisk tema. Den sitter faktiskt i detta nu på mitt kylskåp.
 
Gissa vart vi gick sen? ;) haha favvorrestaurangen!
Å bästa mojiton i stadaaa, riktigt supergod!
 
 
Yummie!
Därefter gick vi till våra respektive Kroatiska hem och gjorde oss i ordning för kvällen. Det skulle bli en "Kroatiskafton" och vår andra utflykt med Kroatien Specialisten (som var jättebra att resa med).

 
Vi åkte med en buss högt upp i bergen. Lite roligt var det också att det fanns dom vi kände på bussen. Inte så konstigt med tanke på att resan var ett direktflyg från Östersund.. men väldigt roligt. Vi satte oss nämligen med dom och hade en fin kväll i bergen..
 
 
Det bjöds på fördrink (dvs sprit i glas) och förrätt: Ost, bröd och skinka, allt från Kroatien såklart.
 

 
Det spelades musik (en å annan känd) och hela gården fylldes upp med människor som skulle äta och ha en trevlig kväll.
 
Vi åt Peka till middag som smakade bra när vinden blåste som mest. Därefter blev det minimunkar med smak av apelsin till efterrätt.
 
 
Lite dans hann vi med dessutom. Det var en väldigt fin kväll och jag hade riktigt roligt med alla som satt vid vårt bord. Jag har nog alltid tyckt det när jag tänker tillbaka.. det här med att sitta och lyssna på berättelser. Även om jag också bidrog med stämning och ämnen så är det något speciellt med att bara sitta och lyssna på historier.
 
Mmh! Det blev en jättefin kväll och ett bra avslut på en fantastisk vecka.
 
Så kom sista morgonen i Makarska. Jag började min morgon precis som alla andra, genom att snegla ut på utsikten, tillslut öppna dörren och njuta av det jag skådade.
 
 
Så vackert. En syn man inte kan bli mätt på.
 
 
Observerade att det växte kaktusar hos grannen... Känner att det var en lite otippad växt. "Hey, har du nå tips på vad vi ska plantera i trädgården?" "Ehh.. ja varför inte en kaktus?" haha jag hade nog tagit det som en förolämpning.
 
Hur som haver så gav jag bageriet lite extra dricks denna morgon. Men sen hade jag en del mynt kvar att göra mig av med.. eftersom Forex inte tar emot mynt. Jag funderade en stund på vilket sätt jag skulle göra mig av med dom.. Lägga dom på hotellet? Leta åt nån å ge bort? Ge alla till bageriet?
 
Sen kom jag på att lyckan av att hitta en peng på backen, den lyckan är ju relativt oslagbar? Man vet inte vem som tappat dom eller lagt dom där.. men ändå är det okej att ta dom (om det inte är en jääättehög summa förstås). Så jag la ut lite mynt här och där på min vandring tillbaka till lägenheten. Haha jag hade dock gett mycket för att se de glada ansiktena av att ha hittat en peng. :)
 
 
Sen åkte vi men bussen mot flygplatsen igen.
 

 
Världens trångaste och krångligaste flygplats.. men tillslut fick vi gå ombord och åka hem igen. Jag, päronen och min flygrädsla.
BTW! Åt världens godaste macka på flygplatsen, som var svindyr (även i kuna) men jättegod.. det var något form av svart bröd och gravad lax. Magisk.
 
Men men sen kom vi hem till Östersund igen och jag tog min Skoda och åkte hem till Sundsvall med många glada minnen i bagaget.
 
 
Det var verkligen en jättefin resa och jag är så glad att jag fick göra den med mina föräldrar. Det blev minnen för livet och jag rekommenderar gladeligen Makarska Rivieran till alla jag känner.
 
Hvala!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0