Konsum

2017-08-31 / 12:08:00

2013, jag stod framför delar ur min klass Informations- och PR-programmet årskull 10 som satt på den lutande läktaren. Retorik A var kursen vi alla gick och vi skulle denna dag framföra ett tal, ett känslomässigt, argumenterande tal om ett valfritt ämne. En efter en ställde vi oss upp frivilligt/ofrivilligt och talade utåt. Vi blev synade i kroppsspråk, tonläge etc.
 
Jag tog till orda. "Tänk er att ni står framför två dörrar, dörrarna går upp och ni befinner er i en byggnad. I byggnaden möts ni av bulldoft och en vänlig person säger hej och ler glatt emot er. Ni har kommit till Konsum."
Därefter fortsatte mitt tal om varför man skulle handla på Konsum och hur affären har fått mig att känna mig som hemma när jag stiger innanför de automatiskt öppnande dörrarna.
 
Idag är min pappas sista dag som chef på Konsum. Han har varit chef på den fina butiken i Strömsunds centrum i många år, kämpat för att driva den på bästa sätt, slagit budgetmål, kommit med nya färska idéer, helt enkelt gjort sitt bästa vilket har gett resultat. Tillsammans med ett härligt Konsumgäng såklart.
 
 
 
Jag är som bekant en stor förespråkare kring Konsum och allt vad butiken står för. Det är delvis på skoj och lite allvar. Jag som person tycker verkligen om idéen kring att det är vi medlemmar som också äger butiken, det står jag för och tycker är himla fint. Under en annan lektion på universitetet frågade vår lärare oss "Vilket är ert favorit varumärke?" Varumärken som Chanel, Prada, BMW nämndes. Jag räckte upp handen och sa "Konsum". Det var lika självklart som korvspad.
 
Men jag skulle vilja ta tillfället i akt att berätta några av mina minnen kring Konsum.
 
Julgransplundringen
Minns inte hur gammal jag var, men runt 6 år kanske? Det var julgransplundring på Folkets Hus i Strömsund och vad jag minns var det jag och min mamma som var där. Efter danser och tjoande, klev två tomtar in i salen. De satte sig för att dela ut godispåsar till alla barnen. Två köer bildades. En kortare och en längre. Jag ställde mig i den kortare kön men efter en stund bytte jag till den längre.
När jag kom tillbaka till min mamma efter att ha mottagit godispåsen, frågade hon mig varför jag bytte kö. Jag svarade "Men det var ju Ica-påsar i den kortare". Tror inte min mamma kunde hålla sig för skratt i den här situationen och när jag tittar tillbaka på den så är det sjukt humoristiskt.
 
Fy fabian för jordnötter!
Lasta jordnötter - Det värsta som finns. Under skolåren jobbade jag fem sommrar på Konsum (tror jag det blev sammanlagt), Men innan dessa så fick jag ibland hjälpa till. Av någon anledning var jordnötter det värsta som fanns att packa upp. De tunga 1 kg påsarna skulle läggas i någon form av korg och därefter ligga still, vilket dom troligen inte gjorde. Sedan denna upplevelse vet jag att jag ofta frågade pappa "Haru lastat nå jordnötter idag?", det var definitionen på "det värsta man kunde göra på Konsum".
 
Hej där på taket!
Påskparad - Älskade påskparad. Finns det något bättre än att klä ut sig? Häxa med lila hår, var ofta min utklädnad och jag minns att det var så speciellt att gå i paraden och se hur människor flockades runt vägen för att titta på alla skolbarn som gick i den. "Är det där din pappa?" sa ett barn till mig och pekade mot Konsumtaket. Där stod min pappa med fjädrar i hatten, kjol, sminkad som påskkärring och talade ut till alla barn ur en megafon. "Jajjemän" svarade jag stolt.
 
Anställd
Att jobba på Konsum har alltid varit självklart. Det har båda bröderna gjort samt svägerskan Malin och många av mina vänner. Jag minns hur vi från början prismärkte varor med klisterlappar. Jag minns det stooora lagret där vi skrev skyltar, eller pappas lilla kontor där det fanns många spännande grejer. Fikarummet som blev så snyggt efter en re-make.
Det jag gillade bäst var nog att fronta, sitta i kassan, fylla på i schampoohyllan eller att fixa pantmaskinen (som alltid pep någon gång per vecka tack vare redbull-burkar som alltid fastnade). Att få vara med i utvecklingen av Konsum var spännande i sig. Under mina somrar började vi med att baka bröd och salladsbaren, vilket är standard i nuläget i alla Konsumbutiker. Det var riktigt roligt att få jobba på Konsum, jag fick verkligen skratta mycket och lära känna alla kolleger extrabra under mina somrar där.
 
Men överlag, så förknippar jag Konsum i Strömsund med familj. Det känns alltid speciellt och välkomnande för mig att stiga in där, även om jag inte längre bor i Ström. Jag älskar att alla i Konsumgänget hejar på sina kunder, att få se ett vänligt leénde och byta ett ord eller två. En annan liten grej att nämna är att dom alltid visar vart varorna ligger, om man frågar efter vart något finns. De följer nämligen med kunden ända fram till varan, vilket fler affärer bör ta efter (man är inte bortskämd med detta i Sundsvall minsann). Jag vet helt enkelt att alla gör sitt bästa. Därför är det även roligt att min fina vän Emma tar över efter daddyo. hon kommer göra ett grymt bra jobb ingen tvekan om saken.
 
Det är lätt att älska en sån här butik. Det är just därför som jag vet att min pappa verkligen tycker om att jobba där. Men det här är bara ord och minnen från min sida. Jag vet att faderskapet har sjukt många roliga och härliga historier runt Konsum och dess historia. Allt han och dom runt honom kommit på och genomfört. Får ni chansen så fråga honom om något minne, han är en bra berättare.
 
 
Jag tycker verkligen att min pappa har gjort ett kanonjobb. Det märks att han är driven, vill mycket och engagerar sig och det ska bli roligt att se vad som händer här näst i hans planer.
 
Mvh
Stolt dotter
 
 
 

Morgonpigghetens nästa offer

2017-08-30 / 12:33:00

Kommer ni ihåg när föräldrarna eller far/morföräldrarna sa "Ja imorse var det fint väder i alla fall men då låg ju du och sov!". Det var liksom en liten pik till att man sov till klockan 10/11 på förmiddagen. När det var vanligt att man sov till den tiden, eller i alla fall till nio, så var det ju huuur normalt som helst.
Inga konstigheter what so ever.
 
Men nu har det hänt något. Livet har tagit sig en ny vändning. Jag har kastat upp täcket i luften och vänt det när det lytt gravitationsteorin. Jag har flippat pannkakan. Jag har gjort en 360. Jag har vänt ut och in på örngottet. Jag har sakta vänt ner kakao i grädde. Okej, den sista liknelsen var kanske inte så tydligen för den som aldrig "vänt grädde", men skit samma. Jag har börjat gått upp tidigare på mornarna!
 
Det fina med detta är att jag hinner se solen på morgonen, som eventuellt försvinner under dagen. Jag får en fin start på dagen och känner mig inte lika morgontrött. Fantastiskt. Det betyder alltså att det är jag som numera säger "Jo men imorse, du vet IMORSE, då var det fint minsann". Jag har alltså tagit efter, på mina föräldras och mor/farföräldrars morgonpigghet. Det trodde jag verkligen inte skulle hända, men de är rätt skönt. Att delvis ha fina mornar på vardagarna men även hinna med mer på helgerna. Det är fint.
 
 

Kära augusti

2017-08-28 / 17:06:00

Tänk att augusti snart är slut? Veckorna bara rullar på tydligen..
 
Om jag skulle sammanfatta de senaste veckorna med tre ord så skulle det vara: Rörelse, vänner och Regin. Shit pommes vad jag har sträckkollat på serien Regin, den är helt fantastisk och handlar om Mary Stuart och hennes kusin Elizabeth den första. STORT TIPS på Netflix. Sista säsongen har dock ännu inte nått Sverige.. men jag hoppas den hinner hit inom sinom tid.
 
 
 
Förra veckan besteg jag, Eve och Amanda Södra berget! Det var satan i gatan jobbigt. Men vi klarade det. Trodde dock att jag skulle ha bättre kondis? Men det var ett tydligt NEJ, på den frågan som uppenbarade sig på toppen av slalombacken. Kanske är den bättre till nästa gång?
 
 
Vi valde en jättefin kväll att traska på och att gå med härliga brudar samt känna endorfinerna sprida sig i kroppen efteråt gör att allt är värt det. Myschet trevligt.
 
 
En å annan tur runt Sidsjön har det blivit. Med sällskap av Camilla eller själv. Det fina med Sidsjön är ju att den har en lagom omkrets, samt är sjukt vacker.. om den inte invaderas av fågelbajs.. vilket är mindre trevligt.
 
I fredags satte jag en hatt på huvudet och traskade i väg till Sanna som hade en liten proseccokväll. Det är något speciellt med hatt? Man känner sig så uppklädd och fin? Fast min tanke var att "gå som jag ä" så kändes det ändå lite speciellt. Tips! Skaffa hatt människor!
 
 
Något att nämna från tryckerivärlden är definitivt nedan dekaler. Vår fredagsförmiddag spenderades nämligen med att stripa upp dessa logotyper på fem fönster. Riktigt rolig fredag! Har hängt på min kollega Mathias förr, när vi har stripat olika fönster, så det känns alltid roligt att få lära sig mer av denna bransch. Visst blev det snyggt?
 
 
Slänger in två naturbilder till, som jag blev så där äckel-nöjd med att ta.
 
 
Visst är dom vackra? Tagna runt 06 på morgonen med morgondagg hängades på stråna. Min fantasi har lätt att gå på högvarv när jag ser dessa bilder. Vad lurar i vattnet? Ligger det en krokodil i gräset? Eller är det små små minimänniskor som klättrar upp för grässtråt?
Jag måste väl ta tag i min dröm snart.. det där med att skriva en bok. Nån gång ska det bli av!
 
 
 

Music Maker

2017-08-17 / 21:12:40

Found one! 

Kunde inte låta bli att ladda ner ett program som verkade både seriöst och gratis. Music Maker blev vinnaren i detta lotteri. Nu ska jag bara försöka förstå mig på alla knappar och grejer å grunker. Hur gör man musik? 
Ingen aning, dock har jag en bakgrund som flitig pianospelare på musikskolan (10 år god damn it). Lite kanske sitter kvar. 
Det löser sig :) 


Musikprogram? Hjälp!

2017-08-17 / 16:32:00

Jag behöver hjälp!!
En liten dröm har växt i min hjärna och är otroligt nära att skakas ut huvudet. Jag vill skapa musik. Men jag har ingen aning om hur man gör. Hjälp mig!
 
Vilket program ska man använda? (Hört mkt bra om propellerhead men Music Maker är gratis?).
- Något som är bra för nybörjare
- Något jag inte behöver ha världens bästa dator för att klara av (Jag har en Lenovo, inte den dyraste laptopen dvs).
- Något där jag inte behöver ha riktiga intrument.
- Något som inte kostar 1000 kr i månaden.
- Något jag kan uppgradera om jag får blodad tand (men som inte kastar bort allt man skapat för att man börjat om isch).
 
 
 
HJÄLP MÄ.
 
 

Flingor + Smaklökar = Sant

2017-08-16 / 18:12:27

Trodde aldrig att dagen skulle komma. Dagen då jag, Erika, börjar äta flingor med mjölk. Jag har fnyst åt diverse amerikanska tv-serie där rätten uppträtt, där frukosten bestående av detta är lika självklart som att daggmaskar tycker om att gräva i jorden. Fnyst. F-N-Y-S-T.
 
Men så kom dagen. Av en slump fanns det ett paket kvarlämnade flingor i hushållet. Samt mjölk. 1+1 blev flingor med mjölk. Förvåningen som uppstod när smaklökarna inte kände kartongflisor i vatten, utan en söttma i den mjuka mjölken som varvades med knapriga sega flingor med en nypa bärsmak. Kärlek. Bara kärlek.
 
 

Sommar sommar sommar

2017-08-14 / 17:13:00

En tillbakablick som heter duga kommer här!
Min semester började med att riva och städa undan Djungelboken, men efter detta blev semesterdag nr.2 en riktig Shielodag, med lunch på Innergården och senare drinkar på Rå och Udda. En kanonbra start! Energinivån sköt i höjden under dessa första dagar, var det för att jag plötsligt hade extra mycket tid? Eller eller för att en vilodag efter en/flera fysiska dagar gav energi?
 
 
Leverans av oslagbaraminer -  Shielo Borell. Love it!
 
Men två dagar efter denna uppstart tryckte foten på gaspedalen för att möta upp broder med familj. En tripp till Ulvön var beställd.
 
 
 
Efter en mysig båttur på 45 minuter så siktade vi land och begav oss ut på upptäcksfärd. 
 
Det var väldigt vackert på ön. Husen var byggda tätt, oftast röda med vita knutar, med en liten sandklädd väg mittemellan husenatt att köra fyrhjuling eller att cykla på. Vi kikade in i en gammal kyrka och spanade på diverse bråte som fanns att köpa. Men ö-borna blev inte rika på oss denna dag.
 
Tillbaka på fastlandet efter denna tripp, tog vi oss en kaffekopp innan det begav sig ned till restaurangen i hamnen för att frossa i räkor.
 
 
 
Yummie! Älskar verkligen räkor och skaldjur av alla dess slag. Synd att prisnivån på dessa havsläckerheter är lite för höga, annars hade jag levt på dom.
 
Något annat som var riktigt gott var nedan kombonerad pastarätt. Penne, pesto, ägg, bladspenat, skinka och salt & peppar. En perfekt se-på-serier-mat samt bör-packa-mat samt planera-sommaren-mat.
 
 
Innan jag åkte iväg till Strömsund hade jag en dag med lite planerande och råddande. Sånt där man inte riktigt tar sig till att göra annars. Gå igenom försäkringar, stolpar upp saker som bör fixas (tex pensionssparande) och sortera in papper i pärmar. Allt i kombination med några tékoppar. Det här med att stolpa upp och planera får verkligen min själ att gosa in sig i en varm filt.
 
Men efter detta blev det dags att åka till Jämtland. Tanken var att åka 14:00 med en fullpackad bil, men det blev inte riktigt så... haha.. mitt planerande kanske inte alltid går ihop med verkligheten ;) 16:25 blev klockan och hjulen snurrade norrut.
 
Strömsund!
 
 
Under min vistelse i vackra Strömsund, fick jag mersmak för gröt igen. Det är ju förbannat gott med en gröttallrik, toppad med lingonsylt och en sjö av mjölk runt om. MÖMS!
 
Den stora skillnaden för mig mellan Strömsund och Sundsvall är utomhusmiljön. Jag har en balkong i Svallet, men den når inte upp till samma känsla om man jämför med Ström. Att barfota kunna gå från ett kök och ut på en gräsmatta, andas in den friska luften och känna friheten, that's life.
 
Jag hade bestämt mig sedan långt innan, att min semester skulle infalla i Ström. Men hade inte direkt någon speciell plan, mer än att träffa vänner och familj. Därför blev det en glad överraskning att päronen höll på att redovera/restaurera morfars gamla barndomshem. Vilket innebär en hel del målning.
 
 
Det har alltid varit viktigt med rätt märkeskläder i min familj, som ni ser här ovan ;)
 
Här nedan ser ni mitt uppdrag. Att förvandla den trista dörren till skogsgrön.
 
Mycket nöjd med resultatet.
 
Vad hände mer på denna långa semester?
Bror Tobbe med familj kom upp en extra sväng, vilket var riktigt roligt! Det blev till att umgåsa och ha det gött med dom samt grilla grillspett med båda bröderna och alla familjemedlemmar. En kärleksbomb i grillstoft som heter duga!
 
Bygga pussel, kan tyckas tråkigt för somliga och helt fantastiskt för en annan.
1500 bitar kärlek.
 
Men träffa vänner har jag också hunnit med. Sandra med familj och kusin Henke blev det en snabbvisit hos, alltid lika trevligt. Men även en tripp till Östersund för att umgåsa, besöka stråket, fika och spela minigolf på Multi i mörker.
 
Vi kan säga att jag vann, i alla fall bakifrån.
Det var riktigt roligt att träffa alla igen, som om det var igår vi sågs senast.
Förutom att se dom, så såg jag mig själv genom en kamera. Selfies ya know.
 
 
Östersund är ju så magiskt vackert. Det ligger så fint jämfört med Sundsvall.. som inte alls har samma vattenkänsla som Östersund. Skulle faktiskt kunna tänka mig att bo här och njuta av de vackra vyerna. Kvällen tog tyvärr slut, men det blev ett fint minne att spara.
 
Under veckorna som gick så fick jag varva ner ordentligt. Malin berättade om ett citat som hon förknippade med mig "Ta det lite lugnare så blir du effektivare", jag blev riktigt glad att få höra det. Delvis för att det är sant och delvis för att när jag var liten hade vi en affisch med massa husmorsknep på toaletten, bland annat exakt det citatet. Alltid roligt att minnas tillbaka ^^
 
 
Ovan - Chockad fjäril.
Nedan - Kesfil - Magiskt god efterrätt. Älskarn.
 
 
Ovan - Köpte ett uppskattat spel för utomhuslek. Tanken är att kasta sina snör-bollar så att de hamnar på pinnarna, högsta pinnen har högst poäng osv. Köpt på TGR för en billig peng, lätt värt.
 
Nedan - Jag och modern uppvaktade daddyo(aka min pappa) med lite Konsumprylar. Vi tänkte att han inte får glömma bort hur det är att gå i butiken när han inom en snar framtid kommer avsluta sin tjänst.
 
Har även befunnit mig på Holmen, där bror och hans familj har stuga. En fantastiskt fin ö, där hundar och ungar kan springa fritt. Mycket mysigt.
 
 
Nedan ser ni hur svårt det är att få ett bra kort på en hund. Men tillslut lyckades jag fånga Jorm i ett lyckat fotoögonblick. Mycket nöjder.
 
Träffade även Isabella en sväng, vilket inte händer ofta men som väldigt roligt och givande. Djupa samtalsämnen, filosofiska och tänkvärda. Fick många spännande och nya tankar som jag tar med mig in i hösten.
 
 
Det närmade sig slutet på mina tre veckor i Strömsund. Men jag hann med att titta på Beppe-utställningen på Hempan. Den rekommenderas. Vi fick gå runt med hörlurar och lyssna på när Camilla Wolgers pratar om sin pappa, titta på klipp, lyssna på när Beppe berättar osv. Den var väldigt välgjord, så har man en 50 minuter och 50 kr till övers så var den värd det.
 
 
Näst sista dagen i Strömsund for vi och målade igen. Vackra plats. Var tvungen att föreviga det med lite korttagning. Förutom att vara vackert är det väldigt fridfullt där, ingen plats för mobiler, utan mer en plats för eftertanke, lugn och kreativitet. Knappt några mygg eller knott dessutom. Helt perfekt.
 
 
Så avslutades mina veckor.
Jag har verkligen haft en lugn och skön semester. Kanske just därför som jag är så taggad för hösten? Komma tillbaka till rutiner etc. Den perfekta sommaren (kanske inte vädermässigt alla dagar, men resten) gav precis det jag behövde för att komma tillbaka till Sundsvall med extra mycket energi och motivation.
 
Tusen tack kära familj och vänner som förgyllde denna sommar. Den har verkligen varit toppen och jag är väldigt tacksam för allt ni gett från husrum och mat till skratt och tankar. Tackar även mig själv för att jag tog mig tid till att vara för mig själv ibland, ha lite egentid och ladda lite extra. 
 
Mmmh.. du fina sommar, glad blir man att tänka tillbaka pårä!
 
 
 

Lördagsglädje

2017-08-13 / 14:10:54

Att få åka på födelsedagsfika till Härnösand är minsann inte dåligt! Det var nämligen precis vad lördagens eftermiddag handlade om. 

Firade nämligen Sofia och Tilde som fyllt år, några timmar mitt i Härnösand på en mysig gräsmatta. Supermysigt och jättetrevligt. 

Gav Sofia lite magnetiska kattarslen(jättefina) och alla barn en melon/godispåse 👌 Men sen fick jag paket? Så sjukt oväntat. Men blev väldigt glad! Sofia hade hittat små hajar i plast, som man hänger på glaskanten för att hålla reda på vems glas som är vilkens. Sniglar som man sätter på tékoppen för att hålla uppe tépåsen och(!) en T-shirt (se nedan) med ett underbart tryck. Älskart! 


Det blev en grymt fin dag i Härnösand innan det begav sig hemåt igen. Ett ombyte senare så befann jag mig på Udda (en tapas restaurang i Sundsvall). Här mumsade jag och en härlig hög med brudar på allt från pilgrimsmussla till sparris 👌 Gatt! 

Därefter sa tant god natt, slurpade i sig det sista av sin alkoholfria prosecco(jättegott), satte sig i Pärlan och körde hem. En perfekt lördag var till ända. 


Obviously

2017-08-12 / 12:49:00

 

 

Fredagstips!

2017-08-11 / 12:08:00

Veckan har susat iväg och hipp som happ har det blivit fredag. Ser riktigt framemot att få sova ut och ha en lugn morgon imorgon(och äta smörgåsråååån). Men överlag har det varit en grymt bra vecka må ja påstå.
 
Vill därför bju på nå låttips! Dessa går lite på repeat just nu för mig. Håll till godo!
 
 

Hopp hopp!

2017-08-09 / 12:31:00

Vinrött. Denna fantastiska färg, som råkar vara en höstfärg i modevärlden men som jag föredrar året om. Älskarn, gärna överallt förutom i glaset. Har inte lärt mig att uppskatta rödvin ännu, men den dagen kommer väl den med. Man måste väl ha något kvar att lära sig känner jag.
 
 
Om jag skulle förmedla en rörelse som skulle symbolisera denna vecka, så skulle det vara ett hopp. Det känns som om jag har liksom åkt en vattenrutschkana genom semestern, ibland har den gått fort och ibland långsamt, ibland med ett litet gupp i mitten och ibland med för mycket vatten, ibland med en spännande utsikt och ibland med bubblande skratt. Slutet av rutschkanan har jag sett på håll, men kanske inte tänkt så mycket på. När slutet väl kom så flög jag ur kanan och landade på måndagen. Jag har liksom med kraft, hoppat in i veckan. Rent symboliskt.
Åh så roligt jag haft på vägen! Det har varit skitkul att åkt rutschkana men även peppande och spännande att hoppa in i hösten.
 
 
 
Hopp(!)as som sagt att veckan fortsätter i hoppets tecken. Vore jobbigt att landa snett på en sten eller hoppa in i ett tak. Dock har jag aldrig varit speciellt bra på hopprep.. Kanske är det meningen att vi inte alltid ska hoppa? Att vi ibland måste landa lite snett efter en stund? Eller gå. Eller köpa en bil, trycka på gaspedalen och susa igenom veckorna?
 
Hur som haver så ser den ut att bli fin. En grejhöjtsvecka.
 
 
 
 

Back on track

2017-08-07 / 23:07:12

Tillbaka i Sundsvall och riktigt taggad på höst måste jag erkänna. Kanske har det med att jag befunnit mig i Strömsund så pass länge att Sundsvall känns lite nytt? Vad som än är orsaken så kändes det peppande att ha måndag denna dag. Jag hoppas känslan håller i sig länge!
 
 
Måste även slutföra mitt semesterinlägg. Det vankas ju bildbomb som heter duga, med tillhörande kommentarer. Kan tycka att det är lite mysigt att gå tillbaka, kika på kort och skriva en rad eller två. Nästan som att man får uppleva minnet två gånger? Isch.
 

Det börjar närma sig..

2017-08-02 / 15:37:21

Slutet äro nära, kära människofolk. Semestern, en av de längre lediga perioderna på året. Snipp snapp slut. Men det känns faktiskt helt okej, jag ser framemot att komma tillbaka till rutiner. Kommer dock sakna allt med att vara ledig, Strömsund, vänner och familjen som finns i krokarna här i Jämtland. 


Kontraster. Dom är bra fina! Livet tycks gå ut på att hoppa mellan dom. Ena dagen är det hetsigt familjeliv, en annan sitter man och målar i en tyst vrå och en tredje är det kalas i staden. Kontraster äro fina kära människofolk. 


RSS 2.0