Födelsemärket del 4 - Vad hände sen?

2018-12-15 / 11:08:04

Morgonen den 14 november tog jag mig till sjukhuset för en rejäl koll av hela mina hud. Hudspecialisten var inbokad och det kändes riktigt bra att få en rejäl check av en person som faktiskt är expert.
 
Jag har tidigare skrivit om mitt födelsemärkes historia här: DEL 1, DEL 2, DEL 3.
 
Men den här morgonen skulle vi alltså kika igenom huden för att se om det fanns fler födelsemärken som såg knepiga ut eller om allt var lugnt.
Jag tog mig igenom sjukhusetskorridorer och shit pommes vad dåligt skyltat det vaaaaarrr. Men efter att ha åkt fel hiss så hittade jag tillslut rätt.
En annan grej jag skulle vilja göra om på sjukhus är det här konceptet "väntrum". Det är så mycket energier som flyger runt i väntrum att jag blir helt statisk av att bara befinna mig i dom. Jag vill göra om dom! Varför inte ha soffor t.ex.? Eller kanske lite mysig belysning? Tavlor (NEJ INTE FÖRESTÄLLANDES SJUHUSET 1995). Mattor? Jag kan förstå att det är en hygienfråga och att det blir ohyggligt svårare att städa... men det är något speciellt med väntrum alltså. Kan man bli väntrums-inredare? Man kanske skulle starta företag...
 
Men men, det var ett sidospår.
Jag blev uppropad och fick träffa en kvinnlig läkare och en kvinnlig lärling/praktikant.
Jag fick förklarat för mig vad som skulle hända (så viktigt pepz, kräv en förklaring om ni inte får det).  Därefter fick jag ta av mig mina kläder och en genomgång av huden började, vilket var väldigt intressant. Hon berättade om olika ärr vad dom var osv och sånt gillar jag verkligen, när man får lära sig något nytt om sig själv. Vissa födelsemärken tittade hon extra länge på, med lupp. Vid dessa tillfällen var det extra spänt och en liten lättnad när hon fortsätte att titta på nästa.
 
Resultatet?
Det är lugnt!
Vilket var så skönt att få höra!
Hudspecialisten berättade att det inte var någon fara med något och men att jag gärna (som alla ska) hålla lite koll ibland, absolut ingen mani.. men kika igenom kroppen några gånger per år.
 
Därefter fick jag ett papper med patientinformation som jag tänkte dela med mig av här nedan.
 
Solen ain't your fan dude!
Solens ultravioletta strålar är främsta orsaken till hudtumörer och påskyndar hudens åldrande. En ljus hudtyp som lätt blir rödbränd har en ökad risk men även ärftliga anlag kan ha betydelse. Både antal gånger man blivit rödbränd och den totala mängden sol bestrålning påverkar risken. 
 
Personligen solar jag så ytterst sällan, men jag har absolut blivit bränd av solen några gånger. Rådet från läkaren var att fortsätta vara försiktig med solensstrålar och absolut inte sola solarium.
 
Sunscreen is your friend!
UV-ljus går till viss del igenom moln, vatten och kläder. Var extra försiktig mellan 11-15 sommartid, på solsemester, nära vatten, sand, snö som reflekterar strålarna samt på höga höjder. Undvik att sola solarium.
Bästa skyddet ger kläder, solhatt och att hålla sig i skuggan. Komplettera med solskyddskräm med UVB-skydd, minst faktor 50 och UVA-skydd.
 
Jag fick tipset att köpa "Evy sunscreen mousse" som tydligen inte kladdade så mycket och hade en lång effekt.
 
Födelsemärken - Hur uppstår dom?
Födelsemärken uppstår oftast i barndomen men uppstår även hos vuxna. Melanom (cancer) kan uppstå i ett befintlligt födelsemärke men även på tidigare helt fläckfri hud.
Födelsemärkena utvecklas och mognar gradvis med åren. Denna normala långsamma förändring är viktig att känna till och kunna skilja från snabb och onormal förändring.
 
Till en början är ett födelsemärke platt, ofta mörkbrunt, kan växa till cirka 5 mm, ibland betydeligt större. Med åren blir det allt mer upphöjt och färgen blir ljusare brun.
 
Egenkoll - The way to go
Inspektera hela hudytan några gånger per år, både gamla och eventuellt nytillkomna hudförändringar. 
 
Kontakta vårdcentralen för kontroll om något födelsemärke har förändrat sig snabbt avseende färg, form eller storlek enligt följande: 
  • Färg - Skiftning i svart (även rosa, vitt, blått)
  • Form - Oregelbundhet, asymmetri, utflytande
  • Storlek - Åt sidorna eller på höjden.
  • Kliar, blöder, irriterar
Alla dessa ovan stämde överrens med mitt lilla födelsemärke som då bara var 4 mm.
 
Sen fick jag faktiskt gå hem. Lite klokare och lite gladare.
 
 
Nu har det gått ca en månad sen sista kollen och tre månader sedan operationen. Ovan är hur mitt ärr ser ut i detta nu faktiskt. Jag tycker det har läkt ihop ganska fint, har förstått att det kunde ha sytts ännu bättre, men det är ingenting jag går runt och tänker på helt ärligt. Det var värt alla ärr i världen faktiskt.
 
Det känns också bra att ha dom här blogginläggen att scrolla igenom så man kan gå tillbaka och minnas. Vissa saker har jag totalt glömt bort, hur ont det gjorde i handen efter att bedövningen släppte tex? Minns det inte alls. Det kanske är strategiskt av hjärnan att glömma bort sådan smärta?
 
Men där sätter jag punkt för mina födelsemärkeshistorier.
Det blev ett bokstavligt märke i huden att minnas och jag är så glad att kunna inspirera andra att också kolla upp sina födelsemärken. Så jäkla glad för det! <3
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0